13-метровата инсталация "Един човек" ще "светне" до дни

13-метровата инсталация, озаглавена "Един човек", вече е монтирана срещу Двореца. Екипът на БГНЕС видя как се монтира последният LED дисплей от конструкцията, а своеобразното му раждане ще бъде до края на идната седмица. Дотогава трябва да бъде монтирана електрическата инсталация и програмистите да калибрират системата.

Авторът на проекта доц. Венелин Шурелов заяви, че творбата му представлява художествено произведение, но за разлика от други не е затворена в своя форма, контур, образ, а е в една постоянна динамика и постоянен процес на самоактуализация.

"Ценността, която излъчва "Един човек" е в неговата изменчивост, в това, че той допуска случайността, непредсказуемото, непредвидимото. Освен че това е важно като произведение на изкуството, това е важно за нас и като участници в неговото функциониране и съществуване – да допуснем, че едно художествено произведение би могло да се развива, да израства, да се променя и ние да следваме този процес", обясни доц. Шурелов и подчерта, че това произведение е сигнална лампа, а няма за цел да съветва и да морализаторства как хората да живеят.

По думите на преподавателя в Националната художествена академия той ще отрази по един или друг начин и темата за пандемията.

"Той се появява в период на най-различни кризи, едно силно турболентно време – кризата в здравеопазването, в икономиката, в политиката, но той винаги съществува в кризата на собственото си съществуване. Неговата природа е основана в новаторското, в несигурносто, в непровървяната пътека. Той непрекъснато трябва да доказва смисъла от собственото си съществуване, така че той е роден в криза", каза за адаптирането на проекта авторът.

На 42 LED дисплея, от които е изградено тялото на „Един човек“, тежащо около 8 тона, ще тече богато визуално съдържание, без звук, което ще черпи от три източника.

„Единият е свързан с две камери за видеонаблюдение, които ще бъдат разположени под ръцете му. Другият режим е свързан с управлението, контрола и моделите на поведение на т.нар. „партикъли“, които ще изграждат основната част от неговото електронно тяло. Тяхното поведение като цвят, посока, скорост на движение ще бъдат определени от данните, които той ще взима в реално време от големия информационен облак – стойности за температура, атмосферно налягане, замърсеност на въздуха в София, най-различни стойности които ще бъдат източникът, които ще определят поведението на частиците. Освен това ще имаме и едно любопитно текстово съдържание, което ще бъде генерирано от новинарските заглавия на няколко уеб сайта, като той ще си присвоява тези новини, изричайки ги от първо лице единствено число“, обясни още визуалният артист и добави, че във времето инсталацията ще може и да се самообучава.

Високотехнологичната инсталация ще се извисява срещу Двореца до декември 2021 г. Проектът на доц. Венелин Шурелов е финансиран по програмата на Столичната община – „Навън“, която дава възможност на творци да показват изкуството си в градска среда. /БГНЕС