130 трактора и 8000 разгневени фермери пред гръцкия парламент

Повече от 130 трактора от цяла Гърция бяха паркирани пред парламента в Атина, където 8000 фермери, според полицията, скандираха недоволството си в протест, подобен на този на европейските им колеги, предаде АФП.


Тракторите, 137 според полицията, и десетки пикапи и камиони, украсени с гръцки знамена, си проправиха път през центъра на столицата до площад Синтагма.

Огромен плакат гласеше: "Без селскостопанско производство Гърция няма бъдеще", а плакати върху тракторите гласяха: "Изпивате кръвта на земеделските производители".

Според полицията около 8000 фермери от континентална Гърция и Крит са преминали през центъра на града, преди да достигнат и до площад Синтагма.

Те трябва да прекарат нощта там, преди да си тръгнат по обяд на следващия ден.

Натовареният център на Атина беше частично затворен за движение.

"Европейската политика е примка около врата ни. Ние сме тук, за да изразим солидарността си с нашите колеги в Европа", заяви Манолис Каркадацос, председател на земеделските асоциации в Ираклион, Крит.

"Проблемите ни са същите като навсякъде в Европа, но тук, в Гърция, сме малки стопанства и производствените разходи са огромни, особено за торове и горива", обясни Гиоргос Харизанис, 55-годишен фермер от района на Солун.

Николаос Тутузас, 54 г., от Тебес, е разгневен от "зелената политика" на Европейския съюз. "Тази програма ще ни убие", каза той.

Някои посочват и намаляването на броя на земеделските производители в Гърция. "Преди десет години имаше един милион земеделски производители, а днес те са едва 400 000", казва Янис Тасулас, синдикалист.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис, който се срещна с представители на професионалните съюзи миналата седмица, призова земеделските производители да предизвикат "възможно най-малко смущения". /БГНЕС

Тагове: