1300 полицаи с положителни проби, 132 са в болница

Съдилищата в страната са издали над 650 присъди за нарушаване на наложена карантина, както и за невярно попълнени декларации през пролетта, когато по входовете и изходите на големите градове в страната имаше поставени КПП-та. Данните съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, предаде репортер на БГНЕС.

По-голямата част от досъдебните производства са за нарушаване на карантината, наложена на болни или контактни лица от здравните власти, а по-малката за вписани неверни данни.

По негови данни към момента 1300 полицаи в страната са с положителни проби, а от тях 132 са приети за лечение в болница.

Вътрешният министър даде информация пред журналисти и по други важни теми, свързани с разпространението на COVID-19.

„За ситуацията на територията на Великобритания не мога да кажа, тъй като тази информация постъпва към Министерство на външните работи. Ние направихме организация с директора на ГД „Гранична полиция“ – главен комисар Кичиков и неговите служители, че по максимално бърз начин товарните автомобили, ако транзитно преминават през страната, да преминават така, че да спазват заповедта на министъра на здравеопазването. Ако крайната дестинация е търговска фирма в България, да влизат в България, да извършват своята дейност по доставка, а след това отново да напускат страната. Тази организация не е нещо ново за нас, през пролетта я направихме за първи път“, посочи Терзийски.

Министър Христо Терзийски потвърди и за разкритата схема за отрицателни PCR-тестове в Русенско.

„Образувана е една преписка, която е докладвана на съответната прокуратура. Това е установена схема от служители на „Гранична полиция“, но в момента текат оперативно-издирвателни мероприятия и процесуални действия. Имаме и телефонни измами – опитват се хора с недобри намерения да се възползват от ситуацията и да изкарват пари“, допълни той. /БГНЕС