133 години от откриването на първото училище за медицински сестри у нас

На 28 май се навършват 133 години от откриването на първото училище за медицински сестри в София. През 1890 г. училището отваря врати за девойки, които вече са завършили трети клас по тогавашната учебна система, предаде репортер на БГНЕС.


Продължителността на обучението е било 1 година, а преподаватели са били руските медицински сестри Висоцка и Сухонен. Заслугата за създаването на училището за медицински сестри в София е на Българския червен кръст.

БГНЕС потърси коментар от медицинска сестра с въпрос как се е развила специализацията на медицинските сестри оттогава.

„През годините много се е променила специализацията за медицински сестри. Завършила съм отдавна, специализирала съм "детски профил". Когато завършвахме, имаше детски и общ профил”, каза пред БГНЕС Татяна Радева, медицинска сестра в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.


Според нея специализацията през годините се променила в позитивна посока. „Сега имаме много повече време за реализация, за доказване, можем да израснем в професията”, обясни тя и добави, че положително развитие е претърпял и учебният процес.

„Когато аз завърших, беше средно специално, след това имаше възможност за полувисше и висше, а вече може и магистратура, и има много възможности за реализация в тази професия”, смята Радева.

Тя е медицинска сестра от 37 години и не съжалява, че е избрала тази професия. „Това е моята професия толкова много години, гордея се с нея и я върша с удоволствие”, завърши Радева./БГНЕС

Тагове: