135 евро глоба за фас или предпазна маска на улицата във Франция

Франция драстично увеличи глобите за хвърляне на предпазна маска, както и на фас от цигара, на необозначените за това места.

135 евро ще трябва да плати всеки нарушител, а ако градските власти заведат дело срещу него, санкцията може да скочи до 750 евро. Съобщението за по-високите глоби направи лично държавният секретар при министъра за екологичния преход на Франция Брун Поурсън.

В момента глобата за хвърляне на такъв тип отпадъци не където трябва, е в размер на 68 евро.

Според властите "тази мярка е стъпка в правилната посока за развитието на икономика, базирана на ресурси, която беше стартирана в страната през 2018 г. Тази тема стана още по-актуална във връзка с пандемията на коронавирус, която е придружена от лични предпазни средства за еднократна употреба, хвърлени по улиците", подчертават от екоотдела.

Според екозащитници от началото на отслабването на режима на самоизолация на 11 май все по-често по улиците, площадите, парковете и други обществени места на големите френски градове се забелязват изхвърлени маски за еднократна употреба, ръкавици и мокри кърпички.

„Хората трябва да разберат, че подобни отпадъци се озовават директно в океаните и моретата, затова трябва да знаем, че ако искаме чисти водни басейни, трябва да започнем с чисти тротоари“, казва Поурсън.

В неделя, Световния ден на океана, Поурсън отиде в югозападната община Легер - Кап Ферет, за да участва в събирането на пластмасови отпадъци.

В средата на март във Франция беше въведена карантина, която продължи почти два месеца. От 11 май властите на републиката започнаха постепенно да облекчават ограниченията, които се очаква да отпаднат напълно на 10 юли.

Повече от 29 хиляди са загиналите вследствие на вируса в страната, а заразените са над 150 хиляди. /БГНЕС