14-годишен заподозрян след смъртоносна стрелба в тайландски мол

Един човек е загинал и шестима са били ранени при стрелба в препълнен мол в Банкок, съобщи тайландски медицински служител, а полицията арестува 14-годишен заподозрян.

Стотици хора избягаха от луксозния търговски център "Сиам Парагон" в центъра на тайландската столица, когато около 16:30 ч. (09:30 ч. по Гринуич) се чуха изстрели, разказват свидетели пред АФП.

Столичното бюро за разследване на Кралската полиция на Тайланд съобщи на официалната си страница във Facebook, че служителите са арестували 14-годишно момче във връзка със стрелбата.

На видеозапис се вижда как полицията задържа дългокосо момче, облечено с черна риза, очила и шапка с мотив на американското знаме.

Директорът на Центъра за спешна помощ Ютана Сретенан заяви пред репортери, че е убита една жена.

"Според предварителния оглед починалата е китайска гражданка", каза Ютана пред репортери.

По думите му шестима души са ранени, като петима от тях са в критично състояние. Всички простреляни, с изключение на един, са били жени.

Министър-председателят Срета Тависин заяви, че следи ситуацията отблизо.

"Това, което ме интересува най-много в момента, е безопасността на всички граждани", написа той в X.

"Моля всички работници да следят ситуацията и нека всички да бъдат в безопасност".

Свидетели описват хаотични сцени по време на нападението в "Сиам Парагон" - една от най-популярните търговски дестинации в Банкок, изключително популярна както сред туристите, така и сред тайландците.

"Около 16,30 ч. чух силни звуци от оръжие, без прекъсване, около 10 пъти", разказва 31-годишният Тханпавасит Сингтонгкам, който работи в японски ресторант в търговския център.

"След това от универсалния магазин съобщиха, че има стрелба. Включиха аварийния сигнал и всички се разтичаха да излязат".

На кадри, той е запечатал схватка на ужасени купувачи, които се промушват под металните врати за сигурност, блокиращи входовете на магазините, преди да избягат по аварийните стълбища, докато звучат сирени.

След стрелбата пред един от главните входове на търговския център се виждат десетки полицейски автомобили и няколко линейки.

"Чух множество изстрели - около три пъти - и видях хора да тичат наоколо към изходите", разказва Натананон Дангсуненарн.

"Беше много хаотично и сякаш много хора не знаеха какво точно се случва".

Хората все още бяха извеждани от търговския център, а минувачи можеха да бъдат видени да вървят по блокирания път отвън.

"Не знаехме какво се случва, след това служители казаха, че има стрелец", разказва 41-годишната китайска туристка Сюн Ин.

"Всички се опитваха да намерят място, където да се скрият. Толкова много хора бяха ужасени, точно като сцена от филмите за зомбита.

Стрелбата се случва само няколко дни преди годишнината от един от най-кървавите дни в най-новата история на Тайланд, когато бивш полицай, въоръжен с нож и пистолет, нападна детска градина, убивайки 24 деца и 12 възрастни.

През 2020 г. бивш офицер от армията нахлува в търговски център в Корат, убивайки 29 души и ранявайки десетки. /БГНЕС