14 консулски служби с мобилни биометрични станции

До средата на 2023 г. още 14 консулски служби в държави с големи български общности ще бъдат оборудвани с мобилни биометрични станции, предаде репортер на БГНЕС.

Мобилните устройства са предназначени за снемането на биометрична данни при подаването на заявление за издаване на нови лични документи.

17 наши задгранични представителства – посолства и генерални консулства – разполагат в момента с такава модерна техника, сочат данните на външното ни министерство. Като 4 от тях се намират в САЩ – в посолството ни във Вашингтон и генералните консулства в Чикаго, Лос Анджелис и Ню Йорк. В Германия има две такива мобилни устройства, като едното от тях е споделено от посолството в Берлин и генералното ни консулство в Мюнхен, а второто от консулството ни във Франкфурт и посолството в Нидерландия. Другите страни са: Турция, Франция, Великобритания, Испания, Гърция, Кипър, Канада, Австралия и др.

От февруари 2021 година функционира Автоматизирана информационна система за електронни услуги на МВнР, която дава възможност на българските граждани над 18 годишна възраст, които притежават валидни български лични документи и биометрични данни, снети преди не повече от 59 месеца, да подават онлайн заявления за издаване на нови лични документи. В този случай получаването е лично в заявена консулска служба. До момента са връчени 5376 лични документа, подадени онлайн чрез системата, като най-голям е броят на заявените за получаване лични документи в консулските служби на Посолството в Лондон, Бурса, Одрин, Мюнхен, Париж и др. /БГНЕС