14 март – Световен ден на числото π

Всяка година на 14 март се отбелязва Денят на π. 3-1-4 са първите три цифри на известната математическа константа π (пи). Ако се чудите, π е отношението на обиколката на окръжност спрямо нейния диаметър.

Без значение колко голяма или малка е окръжността, това съотношение винаги е 3,14. Това е магията на математиката.

Освен това π е безкрайно число. Често го виждате изписано като 3,14, но в действителност то е приблизително равно на 3,14159 ... и така нататък, до безкрайност. Това усещане за безкрайност отчасти прави π и Деня на π толкова забавни.

Ето един кратък наръчник за Деня на π, който се спазва от любителите на науката по целия свят. Той е уникална комбинация от забавление и образование и всеки може да участва в него.

5 факта за π

Хората се състезават в запомнянето му. Раджвир Мина е рекордьор по запомняне на най-много десетични знаци на π - 70 000.

Използва се като стрес тест за компютри. Изчисляването на π е своеобразна "цифрова кардиограма" за компютрите.

Мъжкият одеколон на Givenchy носи името π. Така че вие също можете да миришете на π, ако сте интелектуален и визионерски тип.

Числото π има още няколко имена –то е известно и като константата на Архимед или числото на Лудолф.

Героите понякога използват π. Например Спок унищожава зъл компютър във " Wolf in the Fold" (14-и епизод от втория сезон на американския научнофантастичен сериал "Стар Трек"), като го претоварва, карайки го да изчисли стойността на π.

По щастливо стечение на обстоятелствата, на 14 март е и рожденият ден на Алберт Айнщайн!

История на Деня π

Физикът Лари Шоу основава Деня π през 1988 г. като част от голямата си работа в новаторския научен музей Експлораториум в Сан Франциско. По време на първите празненства по случай Деня π служителите и публиката маршируват около едно от кръглите пространства в музея, докато ядат плодови пайове.

В Съединените щати Камарата на представителите на САЩ на 12 март 2009 г.признава официално Деня π като ежегодно събитие - Национален ден на π.

Днес много хора и институции отбелязват Деня π, включително ученици, учители, родители, музеи, научни центрове и планетариуми.

Отбелязвайте Деня π с НАСА

НАСА организира онлайн честване на Деня π. На техния сайт може да бъдат открити много ресурси, включително предизвикателства, свързани с Деня π, както и уроци и файлове за изтегляне. Предизвикателството за Деня π позволява на обществеността да реши някои от същите проблеми, които учените и инженерите на НАСА решават с помощта на числото π.

Планетата Пи

А знаете ли, че има дори планета Пи? Това е екзопланета, известна като K2-315b, чийто орбитален период съвпада със стойността на π. Тоест тази планета обикаля около звездата си на всеки 3,14 земни дни.

Всъщност тя е с почти същия размер като Земята, а радиусът ѝ е 95 % от този на нашата планета. Това е и приблизително същият размер като този на Венера, и подобно на близкия ни сестрински свят, тя е изключително горещо място, с температури до 350 градуса по Фаренхайт (177ºС). Тя обикаля около звезда червено джудже (или М джудже), която е по-хладна от нашето Слънце и само около 1/5 от неговата големина, наречена EPIC 249631677, която се намира на 186 светлинни години от Земята.

Денят π се отбелязва в България, Гърция и Турция на 14 март в 3:14 ч. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ