14-те клуба от Премиършип извън Суперлигата единодушно против нея

14-те клуба от Висшата лига, които не са въвлечени в предложената европейска Суперлига, „единодушно отхвърлили“ плановете на извънредна среща във вторник.

Арсенал е един от шестте клуба от Англия, подписали се зад Суперлигата.

Клубовете се срещнали с шефовете на Лигата и английската Футболна асоциация, за да обсъдят новия турнир – включващ „топ 6“, в това число Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Плановете за Суперлигата бяха широко порицани от футболните власти в Англия, плюс УЕФА и ФИФА, както и от британското правителство, като са критикувани сериозно и от футболните запалянковци по света.

14-те клуба на срещата единодушно отхвърлиха плановете за турнира. Висшата лига обмисля всички възможни действия, за да предотврати осъществяването му, както и това собствениците на въпросните клубове да бъдат държани под отговорност от правилника на Лигата. Премиършип иска да благодари на феновете и всички собственици за тяхната подкрепа тази седмица по този значим въпрос. Реакцията доказва колко много нашата отворена пирамида и футболна общност значи за хората“, се казва в изявление на ВЛ.

Припомняме, че плановете за реформа на английския футбол, подкрепена от Манчестър Юнайтед и Ливърпул, бяха отхвърлени от клубовете от Висшата лига през октомври 2020. Под противоречивите предложения „Проект Голяма Картина“, броят отбори в Лигата щеше да бъде съкратен от 20 на 18, а Карабао Къп да бъде премахнат. Повече власт щеше да бъде дадена на големите клубове в размяна на голям финансов компенсационен пакет и по-голям дял на приходи от телевизионни права за Английската футболна лига (ЕФЛ). /БГНЕС