145 г. след раждането си Симеон Радев възкръсна в Македония

Днес македонската общественост за първи път се срещна с един от най-големите си умове на 20-ти век - великият дипломат, историк и революционер Симеон Радев. Роденият в известен български род в град Ресен е напълно непознат и забранен за съвременния македонец, предаде репортер на БГНЕС.

Благодарение на професор Георги Трендафилов и неговия екип западната ни съседка открива Симеон Радев чрез книгата му „Ранни спомени“, която за първи път излиза в София, в далечната 1967 година. В нея Радев описва детството, рода си и първите си стъпки в живота.

Книгите на, заклелия се пред Гоце Делчев като член на ВМОРО, Симеон Радев са не само забранени по времето на югославския диктатор Тито, но и над 30 години в независима Македония никой не прави усилия творчеството, борбата и саможертвата на този ресенчанин, не само да станат известни, но и да се използват в битката за изграждането на една истинска свободна и независима държава.

проф. Георги Трендафилов

„Надявам се, че всеки добронамерен човек ще отвори своето сърце и ще почувства думите на Симеон Радев и те ще го подбудят да направи една по-добра Македония“, заяви проф. Трендафилов. Той се надява, че македонската публика или ще се подсети, или ще научи нещо ново за себе си и всички нас от “Спомените" на Радев. Проф. Трендафилов съобщи, че се очаква да бъдат издадени произведенията на Райко Жинзифов, Константин Джинот и Пейо Яворов.

По време на представянето говори и изпълнителният директор на Агенция БГНЕС Петър Колев. „Изключително съм щастлив, че след 30 години независима Македония може да се говори за Симеон Радев и кой е той. Надявам се, че този дебат за великите българи от Македония, който започна тази вечер ще се проведе достойно и честно в македонското общество“ каза Петър Колев.

Собственикът на Агенция БГНЕС Любчо Нешков, който е и автор на предговора заяви, че "през 20-ти век Европа е дала на света велики дипломати и учени".

"Старият континент е дал Кисинджър на САЩ, Геншер на Германия, Роберт Шуман на Франция. Всички те имат огромно влияние за развитието, не само на собствената си държава, но и сериозно влияние върху световната политика. Македония, в условия на турско робство, на сръбски и гръцки геноцид, е дала Симеон Радев. Без него световният политически, културен и икономически елит нямаше да узнае за трагедията на Македония. Днешна България нямаше да познава изцяло собствената си история и раждането на третата българска държава без политическата и публицистична дейност на Симеон Радев", каза Нешков и подчерта: Македонската драма продължава на практика от раждането на Симеон Радев преди 145 г. Неговото творчество, неговата борба за свободна и независима Македония е непозната по родните му места. Македония днес се лута и е объркана, защото помни като герои своите палачи, а преследва паметта на собствените си гении. Но, днес благодарение на Георги Трендафилов Симеон Радев възкръсна и се завърна в Македония. /БГНЕС