15-годишната сага "САПАРД" приключи по давност

Приключихме 15-годишна сага, каза Менко Менков, адвокат на Марио Николов, подсъдим по делото САПАРД, предаде репортер на БГНЕС.

Апелативните спецмагистрати прекратиха наказателното производство срещу Николов по обвинението за ръководител на ОПГ поради изтекла абсолютна давност. Тя е изтекла декември минала година. За всички останали обвинения е оправдан преди това, обясни адвокатът му.

“Клиентът беше оправдан по всички престъпления и остана само той, като началник без армия“, каза Менков. Марио Николов, по думите му, е оправдан за пране на пари, оправдан е за документна измама. „Той остана единствен подсъдим само, защото се казва Марио Николов - организатор на престъпна група без участници в нея, тъй като всички участници са оправдани, че не са участвали в никаква група”, посочи Менков.

Адвокатът обясни, че това дело е било върнато от ВКС август миналата година.

Определението на апелативния спецсъд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ВКС.

Пред съда днес Марио Николов каза, че констатира изтекла абсолютна давност за наказателно преследване и желае наказателното производство да бъде прекратено. Позицията на прокуратурата с оглед на това становище е, че следва да се прекрати наказателното производство. /БГНЕС