1,5 милиона души на бдението на папата в Португалия

Около 1,5 млн. поклонници изпълниха крайречен парк близо до Лисабон за бдението, организирано от папа Франциск като част от световния католически младежки фестивал, съобщи Ватиканът, позовавайки се на португалски официални лица.


Църковните организатори са изчислили, че един милион души ще вземат участие в бдението по време на Световния ден на младежта - седмица на религиозни, културни и празнични събития.

Поклонниците аплодираха, докато 86-годишният понтифик бавно се придвижваше със своя "папамобил" към сцената в парка "Тежу" в покрайнините на португалската столица.

"Ние сме младежите на папата!" - скандираха те.

Няколко национални знамена се развяваха в тълпата, която според Ватикана, позоваваща се на португалски официални лица, се оценява на около 1,5 млн. души.

Мнозина чакаха с часове под палещото слънце началото на бдението, като пееха, танцуваха и играеха карти, за да прекарат времето си в парка, построен за случая върху бивше сметище.

Нямаше много сянка и поклонниците се предпазваха от слънцето с чадъри или импровизирани палатки, направени от чаршафи.

Държавната метеорологична служба на Португалия обяви тревога в Лисабон заради горещите температури, които в събота достигнаха почти 36 °C.


"Много е впечатляващо да се разхождаш и да виждаш броя на католиците, които излязоха на улицата днес", каза за АФП Ана Карвальо, 19-годишна португалска студентка по медицина.


Бдението е част от честванията на Световния ден на младежта, който всъщност представлява седмица на религиозни, културни и празнични събития, провеждани на всеки три години в различен град.

"Всеки може да влезе"

Санти Салвадор, 19-годишен испански студент, каза, че е дошъл пеша от Барселона до Лисабон, за да присъства на събитието, което е разстояние от около 1300 км.

"Тръгнахме преди 40 дни... Това е поклонническо пътуване, за да видим папата", каза той.

Франциск посети светилището във Фатима, почитано място северно от Лисабон, посветено на Дева Мария, където беше посрещнат от около 200 000 души.

Той прочете броеницата с болни и младежи с увреждания в параклиса, построен на мястото, където се твърди, че Дева Мария се е явила на три овчарчета през 1917 г.

В обръщението си към тълпата понтификът затвърди многократно отправяните по време на пътуването му призиви за приобщаваща Църква.

"Този малък параклис, в който се намираме, е като красив образ на Църквата, гостоприемна, без врати", каза той в импровизирано изказване.

"Църквата няма врати, за да могат всички да влязат", добави той под аплодисментите на тълпата.

Това е вторият пореден ден, в който папата не следва предварително подготвените си бележки.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви пред репортери, че в петък папата е импровизирал една от речите си поради "дискомфорт на зрението", но във Фатима това е било "избор".

Папата се помоли в мълчание в продължение на няколко минути пред статуята на Дева Мария в параклиса.

В текст, публикуван по-късно в Twitter, наскоро преименуван на X, понтификът заяви, че се е молил за "църквата и света, особено за страните във война". /БГНЕС