15 партии и 8 коалиции са регистрирани за изборите

До вчера бяха подали заявление 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета. Към днешна дата са регистрирани 15 партии и 8 коалиции, на една коалиция е отказана регистрацията. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на БГНЕС.

Коалицията, на която е отказана регистрацията, е „Коалиция За Теб България“. „Имаше несъответствие в подписката с образеца, който е приел от ЦИК. В тази връзка комисията даде и указания на коалицията, за да оправи този недостатък, но така или иначе това не беше направено до вчерашния ден”, обясни Андреев. ЦИК е взела вчера решението, с което отказва регистрацията, то подлежи на обжалване. „Ако то бъде обжалвано и в зависимост от решението на съда по жалбата, вече ще може отново да бъде или регистрирана, или съдът ще потвърди отказа за регистрация”, обясни Андреев

За 11 от 15-те партиите са постъпили вече и протоколите за проверка на списъците с избиратели в подкрепа на съответната партия. Остават за още 4, за които ЦИК очакват да постъпят списъците, като крайният срок за предаването е 13 април.

Срокът за регистрацията на партиите и коалициите изтече вчера. За инициативните комитети този срок, до който могат да подават документи за регистрация, е 15 април.

През 2014 г. са били регистрирани 15 парти, 6 коалиции и 10 инициативни комитета за участие в изборите.

Александър Андреев обясни, че вчера на обяд е публикувана и обществената поръчка за наемането на 3 000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване. Срокът за подаване на офертите е до 16 април, срокът на доставка на машините е до 10 май в страната, за инсталиране на софтуер е до 15 май, срокът на доставката до секциите е 25 май. Другият говорител на ЦИК Таня Цанева обясни, че машините ще се сертифицират между 15 и 25 май. „Имаме принципното съгласие към момента екип от наши учени от БАН и СУ да извършат както сертифицирането, така и одитирането на машините”, каза тя. /БГНЕС