16 500 фенове за финала в Шампионска лига

До 16 500 привърженици ще могат да присъстват на финала на Шампионска лига в Порто в събота, съобщиха от УЕФА с отварянето на продажбата на билети.

Домът на Порто ще приеме Манчестър Сити и Челси на 29 май.

Бройката, разрешена от португалските власти е 1/3 от капацитета на „Драгао“, който ще приеме спора за трофея, след като в средата на май първоначалният домакин Истанбул отпадна заради проблеми с коронавирус. Европейската футболна централа вече разпредели 6000 билета за всеки от двата финалисти – Челси и Манчестър Сити. Към тях ще бъдат прибавени традиционните покани, както и „1700 билета, запазени за обществената публика“, които „ще бъдат продадени на първоначална база“.

Пропуските ще струват между 70 и 600 евро – срещу суми от порядъка на 40 до 130 евро за финала на Лига Европа в сряда между Манчестър Юнайтед и Виляреал в Гданск. Заради пандемията, зрителите „ще трябва да предоставят доказателство за отрицателен тест за COVID-19“, за да влязат на стадиона. Феновете, идващи от чужбина „ще трябва да се съобразят“ с ограниченията при влизане на границата и изискванията, които ще бъдат в сила“. Тъй като Португалия е в „зеления списък“ на британското правителство, нито играчите, нито базираните от Великобритания запалянковци ще трябва да се карантинират при завръщането си у дома.

Припомняме, че промяната от Истанбул дойде, след като британските власти поставиха Турция в „червения си списък“ на 7 май за пътните условия. Докато и двата финалисти са английски тимове, преместването на финала във Великобритания отпадна от сметките, защото ограниченията за влизане означаваха, че медиите, официалните лица и гостите ще трябва да се изолират преди двубоя, което не бе уместно. Португалия прие и Финалната осмица през 2020, която позволи на Шампионската лига да приключи по време на пандемията. /БГНЕС