166 години от рождението на Стоян Михайловски

На днешния ден се навършват 166 години от рождението на бележития писател Стоян Михайловски, автор на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, който звучи навсякъде на 24 май вече повече от 120 години, припомня репортер на БГНЕС.

Портретна снимка. Източник: ДА „Архиви“

Стоян Михайловски е потомък на стар възрожденски, син е на Никола Михайловски – виден книжовник и общественик и племенник на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски.

Първоначално учи в Търново, а през 1872 г. завършва Френския султански лицей „Галатасарай“ в Цариград. От тези ранни години започва и литературната му дейност.

В продължение на две години учителствува в Дойран, след което през 1875 г. заминава за Франция и учи правни науки.

След Освобождението Михайловски работи като адвокат и съдия, преподава френски език и всеобща литературна история в Софийския университет като доцент, а по-късно и като професор. През 1886-1887 г. е избран за народен представител в Третото Велико Народно събрание, а по-късно и в Обикновеното Народно събрание през 1894–1896 и 1903-1908 година.

Стоян Михайловски е бил на два пъти учител по френски в Русе. Първият път той постъпва там, след като е уволнен от Апелативния съд заради критика към правителството на Стамболов. В спомените си бившият възпитаник на Мъжката гимназия Спас Ганев разказва, че Михайловски не е признавал правилата и в класната стая. Русенецът описва как той е идвал често с файтон на училище, часовете му са започвали задължително след 10 часа, работел е по своя собствена програма, отказвал е да се съобразява с началството. Но пък е говорел френски като парижанин и е бил артист по поведение.

Михайловски се завръща отново в Мъжката гимназия в Русе през 1892 г., разочарован от политиката, след като два пъти е бил избиран за народен представител.

На 15 май той написва 14-те куплета на стихотворението „Кирил и Методий“, което е било проект за всеучилищна песен. Две години по-късно Панайот Пипков създава музика към стиховете и песента се превръща в национален химн на българската просвета.

Стоян Михайловски не е единственият учител, с когото русенското училище „Христо Ботев“ се гордее. Там са преподавали основателят на българската археология Карел Шкорпил и авторът на текста на националния ни химн Цветан Радославов. Сред възпитаниците му са Йордан Йовков, Добри Немиров, Сава Огнянов, проф. Димитър Баларев и акад. Михаил Арнаудов. /БГНЕС