ЕС реши : Решение за преговори с Македония до октомври тази година

Държавите-членки на ЕС ще се върнат през октомври 2019 г. на отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания, заявиха външните министри на днес следобед в Люксембург.

Германският министър по въпросите на Европейския съюз Михаел Рот

Тази версия отбелязва незначителни промени, като отдаване почит на Преспанския договор, за което настояваха поддръжниците на Северна Македония в Съвета и е елемент, който внася малка разлика в сравнение със заключението за Албания.

Държавите-членки обаче не успяха да се споразумеят за дата за започване на преговорите и отново обещават да разгледат този въпрос не по-късно от октомври тази година.

„Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентния исторически Договор от Преспа и взема предвид препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителната оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията, определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне към него, за да постигне ясно и крайно решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония.

С изключение на Договора от Преспа, заключението за Албания е точно същото.

Най-силно се застъпиха за започване на преговори с двете страни без забавяне източноевропейските страни, но съпротивата от Франция, Германия и други западни страни остава твърде голяма.

Предложенията на страните, които бяха с наклон към Северна Македония, не бяха запазени - нито споменаването на преговорна рамка, нито първата междуправителствена конференция, което би било ясен сигнал за европейския ангажимент за разширяване и поне еднакво силно послание за миналогодишните заключения, в които се споменава междуправителствената конференция и подготвителен скрининг.

Дипломатическите източници на МИА твърдят, че това заключение е най-добрият възможен компромис предвид дълбоките разногласия между страните около разширяването на Съюза, но че тази формулировка "не носи автоматизъм" за есенното решение. /БГНЕС

Категории:

Тагове: