17 нови случая на коронавирус у нас

4 положителни проби за коронавирус има днес от Добрич. С тези резултати 10 стават областните градове у нас, в които има случаи на COVID-19. Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

129 проби са направени днес във ВМА, в Националната референтна лаборатория, в Стара Загора и във Варна. Общо положителните проби днес са 6, 7 и 4 случая. Така общо 127 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, от които трима са починалите.

Най-тежно, към критично, е състоянието на пациента в "Пирогов", съобщи още Мутафчийски и уточни, че е потвърена положителната проба на пациента-беглец от спешната болница.

След две поредни отрицателни проби подлежат на изписване пациентка, придружител на доцентката. Тя ще бъде изписана утре. На бързия тест тя е дала анти тела, че е изкарала болестта.

При двама от пациентите пробите все още са положителни и не могат да бъдат изписани.

Освен четирите случая от Добрич, всички други положителни проби са от София.

Мутафчийски посочи още, че е проведена среща на щаба с премиера, на която са били обсъдени темите за лекарствата, които се използват за лечение на коронавируса, за възможностите страната ни да се снабдява с тях, както и за някои други мерки, отразени в заповед на министъра на здравеопазването.

В България има резерви на хининови апарати. 35 000 пълни дози за лечение има в момента. Има възможност за производство на още. Фармацевтичните фирми няма да изнасят такива медикаменти. /БГНЕС