173 години от рождението на Иван Вазов - човекът, превърнал словото в смисъл и символ

„Спомените за Патриарха на българската литература са само в превъзходна степен, защото Иван Вазов е дал основите на всички литературни жанрове. Той е човекът, който е превърнал словото наистина в смисъл, в символ". Това заяви за БГНЕС Боян Ангелов, председателят на Съюза на българските писатели.


Днес честваме 173 години от рождението на Иван Вазов и по този повод Съюзът на българските писатели, Националният литературен музей, както и редица граждани поднесоха цветя пред паметника на поета в столицата.


Боян Ангелов припомни, че по време на всички войни българските войници са тръгвали вдъхновени от „Епопея на забравените", от „Опълченците на Шипка". ‚Иван Вазов е човекът, който вдъхновява и сега българските писатели. Той е знамето на българската литература, и въпреки че в миналото е имал различни отрицания в една или друга степен, той остава един от високите върхове не само на българската, но и европейската литература, така че името на Иван Вазов ще остане вовеки в сърцето на българите", заяви още той.


Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, заяви за БГНЕС, че Патриархът на българската литература "оставя за нас най–висшата ценност", а именно родолюбието. „Ние имаме страшно голяма нужда от родолюбци в съвремието ни, и аз се радвам, че още в детството ми съм израснал със стиховете на Иван Вазов, с „Аз съм българче", с всички онези родолюбиви негови произведения, които ме карат да вярвам в добрата звезда на България", каза още Капралов и уточни, че ние, българите, сме с едно не особено позитивно отношение към нас самите, но когато се обръщаме към Вазов нещата стават други. „Той ни учи на точно обратното – да вярваме в себе си, да се борим и да знаем, че нашата звезда рано или късно ще изгрее", заяви още директорът на Националния литературен музей.


Пред паметника на Вазов прозвуча и стихотворението му „Аз съм българче" в изпълнение на децата Хелена и Антон Петрови. БГНЕС разговаря с майката на талантливите деца. „Като българка и тяхна майка се чувствах изключително горда да ги слушам, когато рецитират „Аз съм българче", и съм изключително благодарна на техните учители в детската градина и в училище, които ги научиха да рецитират стихотворението и да си го припомняме винаги на такива дни, в които честваме национални празници и важни дати", каза Ани Петрова, майката на Хелена и Антон. Тя отправи послание към всички български граждани да се опитват да съхраняват българското в себе си, да почитат българското, историята и да не забравят откъде идват. /БГНЕС


Тагове: