18-о място за женската ни щафета на 4х6 км, олимпийска титла за Швеция

Българската женска щафета на 4х6 км завърши на предпоследното 18-о място в днешния старт при дамите от Зимните олимпийски игри в Пекин.

От ляво на дясно: Лин Першон, Мона Броршон, Хана Йоберг и Елвира Йоберг.

Родната щафета бе в състав Милена Тодорова, която стартира на първи пост, дебютантката на Олимпиада Лора Христова, Мария Здравкова и Даниела Кадева, която мина по трасето на последен пост. Тодорова, която даде 17-о време в спринта на 7.5 км миналия петък, започна с по една грешка от позиции легнал и прав. Здравкова не сбърка от легнал, но направи четири грешки от прав, докато Христова повтори Тодорова с общо два пропуска при стрелбите, по една от легнал и прав. Това отреди на нашите 18-та позиция от 19 завършили отбора, като зад нас остана само Словакия, а Швейцария не финишира.

Златото отиде на сметката на шведската щафета, която бе в състав Лин Першон, Мона Броршон и сестрите Хана и Елвира Йоберг. Те завършиха с време от 1:11.03.9, оставяйки на +12.0 зад себе си на второто място Руския олимпийски комитет, за който участваха Ирина Казакевич, Кристина Резцова, Светлана Миронова и Юлияна Нигматулина. С бронза се поздравиха германките, в състав Ванеса Фойгт, Ванеса Хинц, Франциска Пройс и олимпийската шампионка в индивидуалното Денис Херман. Олимпийските шампионки от Пьонг Чанг Беларус завършиха на едва 13-о място в крайното подреждане, а бронзовите медалистки от Франция – шести. Топ 10 допълниха още щафетите на Норвегия, Италия, Украйна, Чехия, Австрия и Канада.

Швеция пък надгради над представянето си преди четири години, когато остана със среброто в дисциплината. Скандинавците са на седмо място във временното класиране по медали след шестото си злато на Игрите в Пекин, като страната има още три сребърни и четири бронзови отличия. За дамите предстои още един старт в китайската столица – масовият старт на 12.5 км, в събота, 19 февруари, от 11:00 часа българско време. /БГНЕС