„ПК Екогласност“ алармира за влошаване на екообстановката в Пловдивско

„ПК Екогласност“ алармира за рязкото влошаване на екологичната обстановка и качеството на живота в района на Пловдивско заради дейността на чуждестранна компания.

Данните, придружени със снимки, графики и документи за дейността на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, бяха представени от инж. Емил Георгиев на пресконференция. „Алармираме, че се оформя голяма екологична опасност от унищожаван връх Калоян, той е на път да изчезне. Също така белодробните заболявания на местното население вече са факт, особено сред децата“, каза той. Според него в резултат на взривни дейности сериозно са превишени нормите за запрашаемост на въздуха. „По думи на лекари, живеещи в Белащица, от 2001 година насам рязко са се увеличили белодробните заболявания - над 10 пъти. Запрашаемоста вреди и на овощните и лозови насаждения, разположени в близост до кариерата“, заяви инж. Георгиев. „От взривните дейности има много напукани къщи в Белащица. Участъкът от пътя в района на кариерата е силно замърсен с отпадъци от производствената дейност, които формират гъста покривка върху асфалта до степен, че пътната маркировка не се виждат от водачите на МПС, които се движат по този път, който е част от републиканската пътна мрежа и се създават условия за ПТП“, посочи още представителят на „ПК Екогласност“.

От там настояват МОСВ да се вземе отношение по проблема. „Има наказателно постановление на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 г., от което става ясно, че ''Холсим кариерни материали Пловдив'' си позволява да добива природни богатства извън границите на предоставената му концесия. Нарушаването е осъществено в периода между месец ноември 2017 г. и датата на проверката на място – 30.08.2018 г. и представлява нарушение на чл. 4, ал.2 от Закона за подземните богатства и подлежи на налагане на административно наказание“, каза Емил Георгиев. Той цитира чл. 240а от НК, според който извършването на добив на подземни богатства без предоставена концесия, е инкриминирано деяние и подлежи на наказателно преследване.

Емил Георгиев заяви, че са внесени сигнали до Държавна агенция ''Национална сигурност'', министъра на енергетиката, министъра на околната среда и водите, както и до НАП. „Ако не бъдат взети мерки ще сезираме Европейската комисия за незаконен добив, унищожаване на природа и заплаха здравето на живущите в района“, добави председателят на „ПК Екогласност“. /БГНЕС