19 души се борят за едно депутатско място в Брюксел

13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати ще премерят сили на изборите за Европейски парламент на 26 май, предаде репортер на БГНЕС. По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) мераклиите да седнат на депутатски стол в Брюксел са общо 318 души, които ще се борят за 17 места, колкото са отредени на страната ни. Така сметките показват, че за едно място в новия състав на европарламента се борят приблизително 19 души.

Първоначално регистрации в ЦИК получиха 15 партии, но две от тях – „Движение България на гражданите“ (ДБГ) и „Българска нова демокрация“ (БНД), така и не внесоха листи със свои кандидати в предвидения срок, с което на практика се отказаха от надпреварата.

В кандидатската си листа управляващите от ГЕРБ заложиха на добре разпознаваеми лица, а тя бе оглавена от българския еврокомисар, отговарящ за цифровизацията в Европейския съюз Мария Габриел. Веднага след нея се нареждат името на досегашни европейски депутати от управляващата партия, които заемат първите няколко места в нея. От партията на Борисов дадоха и две места в листата на СДС, след като двете формации подписаха споразумение за общо обявяване. Александър Йорданов получи считаното за избираемо 6-то място, а Илия Лазаров е 17-и. В предходния състав на европарламента ГЕРБ има шест свои представители, но по време на предизборната кампания се заканиха да увеличат поне с един човек присъствието си там.

Опозицията от БСП пък утвърди своята листа по време на драматичен пленум, в който след тайно гласуване място намери и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който не фигурираше в първоначалния вариант, предложен от лидера на партията Корнелия Нинова. Листата оглави депутатът Елена Йончева, която в последните месеци е много активна в своите журналистически разследвания. Тя обаче е сред кандидатите за европарламента, срещу които има повдигнати обвинения от прокуратурата.

Интересна бе ситуацията и при „Обединени патриоти“, които въпреки многото срещи в различни формати, така и не постигнаха съгласие за общо явяване.

Очаквано от ВМРО заложиха на Ангел Джамбазки, който е сред най-активните ни досегашни евродепутати. Като кандидати от гражданската квота в листата на воеводите се появиха още известният български режисьор Андрей Слабаков, както и бившият командир на 61 Стрямска бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

На иновативен подход заложиха от „Атака“. По партийната телевизия хората на Волен Сидеров проведоха ТВ кастинг, на който избраха за водач на листата Георги Димов. Той е член на Националния съвет на движение „Русофили“, а в миналото е членувал в „Движение 21“ на Татяна Дончева.

За евроизборите пък НФСБ се коалира със „Средна европейска класа“ и влезе в надпреварата под името „Патриоти за Валери Симеонов“, който поведе листата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ застана начело на листата на движението, но той се очаква да се оттегли след вота. В списъка с кандидати преобладават предимно младите хора, какъвто е и слогънът на партията. Втори в листата е депутатът Делян Пеевски, а третата и четвърта позиция в нея са за двамата досегашни депутати Илхан Кючук и Искра Михайлова.

ВОЛЯ на Веселин Марешки влезе в коалиция с още 5 партии, а той застана начело на списъка с кандидати за европарламента.

„Презареди България“ на Николай Бареков стана известна с най-късата листа, в която влизат само две имена – неговото и на бившия депутат от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Сред кандидатите има и двама арестанти – бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, както и съпругата на Николай Банев – Евгения Банева. Иванчева получи наказание 20 години „лишаване от свобода“ на първа инстанция, след като ѝ бе повдигнато обвинение за подкуп. Тя се кандидатира като независим кандидат, след като инициативен комитет събра необходимия брой подписи. Иванчева обжалва присъдата си и към настоящия момент се намира под домашен арест.

Евгения Банева, към която има повдигнати няколко обвинения, се кандидатира от партия Българско национално обединение, но не бе освободена от ареста, за да води предизборната си кампания.

За първи път сред кандидатите за евродепутати от България има и чужд гражданин. Става дума за холандецът Дани Ван Сантен Теодорус Херардус, който от няколко години живее и работи у нас. Неговото име е в листата на „Волт“, оглавявана от Настимир Ананиев.

АБВ с председател Румен Петков и още няколко партии се регистрираха в ЦИК под името „Коалиция за България“, което предизвика недоволството на БСП. От партията на Нинова поискаха комисията да не допуска на вота формирование с такова име, с което преди години те и още няколко малки партии се явяваха на избори. Според БСП марката „Коалиция за България“ е притежавана от тях и никой друг не може да я използва, но в крайна сметка регистрацията бе допусната. /БГНЕС