19-годишен датски тийнейджър хвърли бомбата в Париж след победа над Циципас

Холгер Руне се класира за първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем, след като поднесе най-голямата изненада от началото на Ролан Гарос, побеждавайки един от фаворитите за трофея и миналогодишен финалист Стефанос Циципас след 7-5, 3-6, 6-3, 6-4 за малко над три часа игра.

Холгер Руне.

Първият сет започна по-добре за първата ракета на Гърция, който осъществи пробив в четвъртия гейм, но той бе моментално върнат от датския тийнейджър. В края на частта 19-годишният скандинавец показа по-здрави нерви и след нов пробив в 11-ия гейм, сервира успешно за спечелване на сета. Вторият вървеше равностойно, преди Циципас да нанесе своя удар с брейк в осмия гейм. В третата част ролите се размениха и този път Руне използва своя миг в шестия гейм, а този единствен пробив направи разликата между двамата в сет номер 3.

Четвъртият бе драматичен, като датчанинът поведе с 5-2, но се пропука при първия си сервис гейм за победата, а след това трябваше да спаси три точки за връщане и на втория пробив, преди да ликува с най-голямия успех в кариерата си. Мачът беше изключително близък в статистическите показатели, като Руне направи 54 уинъра и 38 грешки, докато Циципас завърши с 41 печеливши удара и 33 грешки. Така, Руне влезе в историята на турнира като първия датчанин, стигал до четвъртфиналите в Париж.

За последно представител на Дания игра в 1/4-финалите на турнир от Шлема през 1967, когато Ян Лешли се класира за тази фаза на Ю Ес Оупън. Предвид класирането на 19-годишния Карлос Алкарас за четвъртфиналите във френската столица, за първи път двама тийнейджъри стигат до тази фаза в Париж след Хендрик Дрекман и Андрей Медведев преди 28 години.

Руне ще играе в спор за място на полуфиналите с друг скандинавец – Каспер Рууд, който пък стана първият норвежец в последните осем на Откритото на Франция, след като надделя над поляка Хуберт Хуркач в четири сета. Рууд е спечелил и трите си мача до момента с Руне на ниво АТП. /БГНЕС