19-годишният Синер надви Поспишил в здрава битка в София за първа титла в кариерата си

19-годишният Яник Синер се наложи над 30-годишния Вашек Поспишил в три сета и триумфира с титлата на турнира София Оупън 2020. Младият италианец победи канадския си опонент с 6-4, 3-6, 7-6 (7-3) в двубой на централния корт в „Арена Армеец“, който продължи 2 часа и 14 минути.

Синер спечели първия сет с 6-4, след като Поспишил имаше проблеми с първия си сервис и се пропука веднъж, което бе достатъчно за италианеца. Канадецът обаче бе по-добрият тенисист на корта във втория сет и заслужено се добра до решителен трети сет. Той бе много равностоен и съдбата на титлата бе решена в тайбрек. Синер поведе с 4-2 с минипробив, след което дръпна с 6-3 и стигна до три мачбола. Младият италианец се възползва от първия от тях, за да стане победител в първия финал в кариерата си.

„Поздравления за Яник, който се справи страхотно. Искам да поздравя специално и моят екип, с които свършихме страхотна работа през седмицата. Организацията на турнира беше на изключително ниво, надявам се да се върна в София догодина. Благодаря и на публиката, която не спираше да ни подкрепя", каза след последната точка финалистът Поспишил. „Седмицата беше страхотна за мен. Спечелих първата си титла, чувството е специално. Благодаря на всички, които направиха този турнир възможен, както и на публиката, която застана зад мен още от първия ми двубой тук", каза щастливият шампион Синер.

За канадеца това беше трети финал в Тура след Вашингтон (2014) и Монпелие (2020). Поспишил, също както Синер, търсеше първа титла, но бе принуден да напусне корта победен, въпреки че показа отличен тенис. Двамата тенисисти никога не се бяха изправяли един срещу друг. По пътя си към финала Синер елиминира Мартон Фучович, Марк-Андреа Хюслер, Алекс Де Минор и Адриан Манарино, а Поспишил отстрани последователно Иля Марченко, Ян-Ленард Щруф, Джон Милман и Ришар Гаске. Италианецът стана най-младият шампион от 2008 г., когато Кей Нишикори също на 19 години спечели турнира в Делрей Бийч. /БГНЕС