1955 станаха случаите на COVID-19 у нас, пламна огнище и в Сатовча

1955 са общо потвърдените случаи у нас на коронавирусна инфекция към днешна дата, съобщи на брифинг тази сутрин секретарят на кризисния оперативен щаб доц. Димо Димов, предаде репортер на БГНЕС.

За последното денонощие са изследвани 1126 проби, като общо до момента в страната са направени 57 231 проби.

От 8 часа сутринта в събота до 8 часа тази сутрин установените новозаразени с COVID-19 са 44, от тях в болници са 17. Активност е отбелязана в 11 области.

Новите случаи се разпределят в Благоевград – 15, в София – 7, в Пазарджик – 5, във Видин и в Кюстендил – по 4, във Враца, Кърджали, Монтана и Сливен – има по един случай.

Многото нови случаи от област Благоевград, каза доц. Димов, се дължи на установено огнище в община Сатовча. Местното РЗИ е предприело всички необходими мерки, установени са контактните лица на първия случай и е наложена карантина.

По отношение на заразения медицински персонал, техният брой се увеличава с три нови случаи – заразени са лекар и две медицински сестри. Два са случаите в „Пирогов” и един от болницата в Пазарджик.

Сред новорегистрираните случаи има и деца – на възраст между 1 и 18 години. От Благоевград са 4 случаите и един от Ямбол – дете на година и шест месеца от оформено огнище в определен квартал в града.

Излекувани са 444 пациенти.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 90. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. Доц. Димов уточни, че пациентът е дал два отрицателни PRC теста. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

В болници в страната са 389 пациенти, които 56 са в интензивни отделения. /БГНЕС