20 години по-късно: Бил Гейтс отново има над 100 млрд. долара

Състоянието на основателя на компанията „Майкрософт“ Бил Гейтс надхвърли 100 милиарда долара. Това се случва за пръв път от 1999 г., отбелязва списание „Форбс“.

„Състоянието на Бил Гейтс тази седмица премина бариерата от 100 милиарда долара. Това се случи благодарение на поскъпването на акциите на „Майкрософт“ в навечерието на излизането на финансовия отчет“, който ще бъде публикуван на 24 април, съобщава изданието.

Акциите на „Майкрософт“ достигнаха в четвъртък максималната си стойност – 123,52 долара за акция. От началото на тази седмица книжата на технологичния гигант са поскъпнали с 2%.

Според класацията на милиардерите на „Форбс“ състоянието на Гейтс се оценява на 100,61 милиарда долара. Списанието уточнява, че през април 1999 г. в разгара на бума на акциите на технологичните компании състоянието на милиардера за кратко стана 100 милиарда.

Бил Гейтс остава втори в класацията на най-богатите хора на света след собственика на „Амазон“ Джеф Безос, който има 152,95 милиарда долара. Той оглави рейтинга на „Форбс“ през март 2018 г., когато изпревари Гейтс. През септември същата година компанията на Безос „Амазон“ стана втората корпорация след „Епъл“, чиято пазарна капитализация надхвърля 1 трилион долара. /БГНЕС и РИА „Новости“