20-годишният Любомир Мутафчийски хвана кръста в езерото в ж.к. “Дружба”

45 мъже се включиха в Богоявленския ритуал по хвърляне на кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба". Най-младите, които се включиха бяха на 18 години, а най-възрастният беше на 83 години. 20-годишния Любомир Мутафчийски беше щастливеца, който извади кръста, предаде репортер на БГНЕС.

Любомир каза, че е на 20 години и за първи път се хвърля за кръста. “Искам да призова всички млади, както и големи българи да спазват традициите, да скачат всяка година и да не се отказват ако ги е страх, а да се престрашат и да го направят”, каза той. Мутафчийски уточни, че е от София и в момента учи, но мечтата му е да стане пожарникар. “Посвещавам хващането на кръста на всички българи. Да са живи и здрави”, каза още той.

Семейството му каза, че е много гордо с него и посочи, че възпитанието е една от причините да спазва традициите и да се включи в хващането на кръста.

Преди хвърлянето на кръста във водите на езерото се проведе литийно шествие, което започна от църквата на район „Искър“ „Свети Наум“, а непосредствено преди хвърлянето на кръста беше отслужен Тържествен водосвет.

Стотици софиянци се бяха събрали, за да видят кой ще хване кръста. Те бяха наобиколили цялото езеро. За безопасност на участващите в хващането на кръста в езерото влязоха водолази, но освен тях имаше и няколко лодки. Част от събралите се граждани се хванаха и на хоро след като стана ясно, че Любомир Мутафчийски е хванал кръста.

Кметът на София Васил Терзиев присъства на хвърлянето и хващането на кръста. Заедно с него беше и новият кмет на район “Искър” Ясен Русев.

Терзиев каза, че за първи път присъства на хвърлянето и хващането на кръста. “Чувството е страхотно. Пожелавам на всички българи, на всички софиянци да са здрави, да имат една много хубава и щастлива година. Да сме по-смирени, да сме по-добри, да сме повече заедно, да имаме хубави поводи, да се радваме и това да ни бъде ежедневие”, пожела той. Терзиев каза, че работата в Столична община не е спирала и коментира, че новата година ще бъде нов късмет за избор на председател на СОС.

Пред БГНЕС кметът на район “Искър” Ясен Русев пожела на всички да бъдат много здрави и светли. “Както всички, които скочиха във водата ще им върви по вода, нека на всички нас, събрали се тук, така и на всички българи и софиянци да им върви по вода”, пожела той.

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова също присъства на хващането на кръста, като освен нея присъстваха и общинските съветници от ГЕРБ Антон Хекимян и Димитър Вучев, както и депутатите от ГЕРБ-СДС Тома Биков И Александър Ненков. /БГНЕС