20 място за България по заболеваемост в Европа и второ по смъртност

България вече е на 20 място по заболеваемост от COVID-19 в Европа и на второ по смъртност. Това заяви на редовния брифинг на НОЩ министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС. т. По отношение на 14-дневната заболяемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността, добави Ангелов.

Намаляват и хоспитализираните в лечебните завадения, както и случаите в интензивните структури. България беше извадена от високо рисковите зони и вече сме само рискова зона за коронавирус. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто важно е, че вчера имаше над 32 000 ваксинирани за един ден. Аз казах, че целта, която можем да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

На 30 април са поставени 9775 дози ваксини, на 1 май – 4609, на 2 май – 2634, на 3 май – 6100, на 4 май – 6444. Най-много дози са поставени в лечебните заведения за болнична помощ. От тях най-много са поставени в „Пирогов“ – 5881. Във ВМА са поставени 4654 дози, а в МБАЛ „Св. Анна“ – 2275. Тези данни са за поставените дози от ваксината на „Пфайзер“. По-малко дози са поставени от препаратите на „АстраЗенека“ и „Модерна“, което означава, че предпочитана остава тази на „Пфайзер“.

Най-много поставени ваксини са във възрастовата група между 25 и 49 г., следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 г.

47% е заетостта на леглата на национално ниво за неусложнени пациенти. 51% е заетостта за интензивни легла. Тенденцията е трайна и вече има спокойствие в болниците. Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен. От началото на пандемията до момента общо 13 216 са медиците с коронавирус. От тях активните случаи са 852. 768 са на домашно лечение, 84 са в лечебните заведения, а 7 са в интензивните структури. Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо седмичния брой на излекуваните е в отношение 2:1 в полза на излекуваните. По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Следим мутациите на коронавируса в България много внимателно. Всяка седмица се изследват около 400 щама на положителни, което прави 5-6% от положителните PCR проби от цялата страна. Това каза на редовния брифинг на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. „Слава богу, освен британският вариант, който в момента е 100% в България, не сме уловили индийски, бразилски и южноафрикански. За съжаление, в наши съседни държави има засечени внос на такива случаи“, уточни той. Проф. Кантарджиев посъветва всеки, който се връща у нас от страни, където има такива щамове, да спазва стриктно карантинните мерки и да не се събира веднага с много хора.Той обясни, че коронавирусът мутира четири пъти по-малко от вируса на СПИН-а и осем пъти по-рядко от този на грипа.

„Мутациите са случайни явления, а не се предизвикват от нещо. За да бъдат утвърдени и да се превърнат в нов вариант, трябват няколко причини. Една от тях е, когато имунизацията не се прави за кратко време. Именно затова ЕС направи всичко възможно, така че страните да започнат по едно и също време и с много бърз темп да се провежда ваксинацията“, поясни проф. Кантарджиев. "Много сме внимателни, защото през последните осем месеца излязоха съобщения, че когато вирус в клетъчна култура се развива и пасира и бъде третиран със серуми на преболедували и ваксинирани хора, появили се мутации, които по-слабо им действат антителата, могат да се затвърдят", допълни директорът на НЦЗПБ. /БГНЕС