20 пъти превишаване на радиацията около "Чернобил" заради войната

Атомната електроцентрала в Чернобил и околностите й показват повишени нива на радиация три дни след боевете между украинските и руските войски в региона.

Онлайн данните от автоматизираната система за радиационен мониторинг на Чернобилската зона за изключване показват, че гама-лъчението се е увеличило двадесет пъти над обичайните нива в множество точки за наблюдение, което служители на украинската ядрена агенция отдават на радиоактивния прах, предизвикан от движението около централата.

Като едно от най-радиоактивните места в света, големи части от зоната на Чернобил бяха затворени след инцидента в украинската атомна електроцентрала през 1986 г. Тогава две експлозии в реактора преобърнаха нейния 2000-тонен капак, като това покри околните 2600 квадратни километра с радиоактивен прах. След евакуацията на хората и потушаването на ядрения пожар, при който загинаха много пожарникари, реакторът беше запечатан и районът беше забранен за обитавяне от хора в следващите 24 000 години.

Клер Коркхил, професор по разграждане на ядрени материали в университета в Шефилд във Великобритания, написа в Twitter, че гама радиацията около централата в Чернобил „изглежда се е увеличила с около 20 пъти в сравнение с преди няколко дни“.

Украинските власти потвърдиха, че има превишение на радиационния фон, но той не е опасен за хората./БГНЕС