200 000 бедстват в Мариупол; Западът с нови санкции срещу Русия

200 000 бедстват в Мариупол; Москва ще използвала ядрено оръжие при заплаха за съществуването й; Западът с нови санкции срещу Русия.

БГНЕС обощава последните събития, свързани с войната в Украйна.

- Мощни бомбардировки в Мариупол

Две "свръхмощни бомби" разтърсиха Мариупол, докато украинските власти правят нови опити да спасят цивилни от обсадения южен пристанищен град.

Според Хюман Райтс Уоч повече от 200 000 души са блокирани в града, който тези, които са успели да избягат, описват като "мразовит адски пейзаж, осеян с трупове и разрушени сгради".

- Киев няма да се предаде

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че ако се стигне до най-лошото, "ние ще умрем, но никога няма да се предадем", говорейки пред Съвета на Европа, докато руските войски се опитват да обкръжат напълно украинската столица.

По-рано украински военнослужещ беше убит при удари с дрон по научен институт в северозападната част на Киев, съобщават журналисти на АФП от мястото на събитието.

- Ядрена заплаха

Русия би използвала ядрени оръжия в конфликта в Украйна само ако съществуването й е застрашено, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Коментарът на Песков бе направен в момент, когато интервюиращата от CNN Кристиан Аманпур го попита дали е "убеден или сигурен", че президентът Владимир Путин няма да използва ядрено оръжие в контекста на украинския конфликт.

- Русия се стреми към "съществени" преговори

Русия заявява, че би искала мирните преговори с Украйна да бъдат "по-съществени" след няколко кръга от безрезултатни преговори.

Украинският президент Володимир Зеленски поднови предложението си за директни преговори с руския си колега Путин.

Зеленски заяви, че е готов да постави на масата на преговорите статута на окупирания от Русия Крим и на два отцепнически региона в Източна Украйна, подкрепяни от Москва.

- Нови западни санкции

Нови санкции срещу Русия и затягане на съществуващите мерки ще бъдат обявени днес, след като президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с европейските си съюзници в Брюксел, информира съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Съливан заяви, че Вашингтон не е видял доказателства за доставки на китайски оръжия през последните дни за Русия.

- Украинските сили са в настъпление

През последните дни украинските сили са обърнали хода на бойните действия срещу нахлуващите руснаци в някои райони, за да си възвърнат позиции, съобщава Пентагонът.

Украинците "на места и на моменти преминават в настъпление", особено в южната част на страната, каза говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби пред CNN.

- Закон за "фалшивите новини"

Александър Невзоров става първият виден политически репортер и коментатор, който е проверяван за разпространение на "фалшива" информация за руската армия съгласно новото законодателство, въведено след инвазията.

- Опасност от използване на биологично оръжие

Президентът на САЩ предупреди, че Русия ще плати "висока цена", ако използва химически или биологични оръжия в Украйна.

Той заяви, че твърдението на Москва, че САЩ са помогнали на Украйна да разработи биологични оръжия, е "ясен знак", че самият Путин обмисля използването на биологично или химическо оръжие.

- Руските жертви

Свързаният с Кремъл таблоид "Комсомолская правда" съобщава, че в почти едномесечната война са загинали 9861 руски войници и са ранени 16 153 души, което е 20 пъти повече от официалните данни. Данните бързо бяха премахнати от уебсайта на изданието.

- Над 3,5 милиона бежанци

Над 3,5 млн. украинци вече са избягали от страната след нахлуването на Русия, съобщава ООН. Повече от 10 милиона са били разселени от домовете си. /БГНЕС