200 доброволчески отряда помагат за гасене на пожарите у нас

От началото на тази година до днес нашите звена са реагирали на 29 941 произшествия. От тях 19 311 са пожари, а останалите са аварийно-спасителни дейности. От началото на август сме имали 3497 сигнала за произшествия, от които пожарите са 2 751. Загинали са общо 7, пострадали са 9 граждани.

Това заяви комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на БГНЕС.

В главната дирекция има 7 650 служители, пряка ангажирани с противопожарни и спасителни дейности, отчете той по време на участието в дискусия, организирана от депутати в парламента. Общо 2750 броя специализирани транспортни средства за гасене на пожари от всякакъв тип, с които страната разполага.

Над 50% от техниката, която притежавахме е вече подменена с нова, най-вече благодарение на оперативните програми, посочи още комисар Николов.

Пред депутатите той засегна и темата за закупуване на специализирана техника за гасене на горски пожари от въздух, с каквато страната ни до момента не разполага, а използва единствено военни вертолети.

„Винаги, когато сме говорили по темата с политици, получаваме утвърдителен отговор – кимане с глава, но никога обществото не е било толкова зряло. Политиците би трябвало да отговорите на това искане на обществото да получи по-висока степен на безопасност“, коментира той и допълни: „За да придобием капацитет за гасене на пожари от въздуха, са възможни няколко варианта. Най-бързият вариант е ремонт на четири хеликоптера, собственост на Българската армия – два „Кугър“-а и два „МИ-17“.

Като възможен вариант комисар Николов посочи и евентуално бъдещо закупуване на техника по линия на оперативните програми, но предупреди, че ако това се предприеме, трябва да започне и обучението на пилоти за нея. Един от вариантите страната ни гаси пожарите на своя територия е и като наеме хеликоптер от специализирани фирми, чиято цена, според проучвания, е около 200 хил. евро на месец.

Освен въздушното гасене директорът на ПБЗН повдигна и въпроса за укрепване на наземните способности, както и развиване на доброволчеството.

Според изнесените от него данни точно 3 147 са доброволците за гасене на пожари, които са преминали обучение и оборудвани с лични предпазни средства у нас. Цели 70 от всички 200 доброволчески отряда вече имат и пожарни автомобили. /БГНЕС