2022 г. е пагубна за богатството на технологичните милиардери

Състоянието на милиардерите от Силициевата долина се е влошило през 2022 г., докато цените на акциите на световните технологични гиганти рязко спадат.

Ето някои от най-засегнатите от тазгодишния спад на технологичните акции, подбрани от АФП.

Илон Мъск

След като стана най-богатият човек в света през 2021 г., повече от половината нетно богатство на шефа на Tesla и SpaceX се изпари тази година, което изстреля френския магнат за луксозни стоки Бернар Арно на първото място.

Мъск загуби 140 млрд. долара през 2022 г. поради срива на цената на акциите на Tesla, като общото му нетно състояние възлиза на 130 млрд. долара, според индекса на най-богатите хора в света на Блумбърг.

Някога любимец на инвеститорите на Уолстрийт, сега бъдещето на компанията за електрически автомобили е под въпрос, след като Мъск купи Twitter за 44 млрд. долара, което много наблюдатели смятат за скъпо разсейване. Мъск до голяма степен финансира изкупуването на Twitter като разпродаде акции на Tesla, което доведе до още по-стръмно падане на цената на акциите.

Марк Зукърбърг

Основателят на Facebook вложи всичките си усилия в популяризирането на т.нар. метавселена, но инвеститорите не са толкова уверени, че светът скоро ще стане изцяло виртуален.

Цената на акциите на Meta, компанията майка на Facebook, падна главоломно през 2022 г.

Липсата на доверие от страна на Уолстрийт отряза 81 млрд. долара от състоянието на Зукърбърг, оставяйки го на 44,4 млрд. долара към 28 декември.

Meta се сблъска със силната конкуренция на пробивното приложение TikTok и - подобно на съперника си Google - е измъчвана от мрачен рекламен пазар, тъй като световната икономика е изправена пред спад на фона на високата инфлация.

Джеф Безос

След като се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Amazon през юли 2021 г., Безос посвети голяма част от времето си на разработването на проекти за изследване на космоса чрез своята компания Blue Origin.

Състоянието му обаче остава силно обвързано с цената на акциите на гиганта в онлайн търговията, която през 2022 г. е спаднала с повече от 49%.

Безос е загубил повече от 86 млрд. долара тази година с оставащо състояние, оценявано на 106 млрд. долара.

През ноември 58-годишният предприемач и собственик на „Вашингтон пост“ също така заяви пред CNN, че планира да дари по-голямата част от богатството си за благотворителност през живота си.

Лари Пейдж и Сергей Брин

Двамата основатели на Google не са начело на компанията от 2019 г., но остават членове на управителния съвет на компанията майка Alphabet, която притежава и дъщерни дружества в областта на здравеопазването, изкуствения интелект и други. Цената на акциите на Alphabet е спаднала с 39% от януари насам, наказана от намаляващите приходи от онлайн реклама и засилената конкуренция от страна на Apple и Amazon.

Богатството на Пейдж е намаляло до 46,1 млрд. долара, а това на Брин - до 44,8 млрд. долара. Те все още са 10-тият и 11-тият най-богат човек на планетата, според Блумбърг.

Джан Имин

Китайският милиардер е изключение от технологичния провал на събратята си. Основателят на компанията Bytedance, собственик на TikTok, е увеличил състоянието си с 10,4 млрд. долара през 2022 г.

Нетното му състояние от 55 млрд. долара го прави втория най-богат човек в Китай и 23-ия най-богат човек в света.

Но за TikTok се очертават буреносни облаци, тъй като във Вашингтон се засилва политическият натиск във връзка с обвиненията, че огромният успех на приложението за споделяне на видеоклипове прави Съединените щати уязвими за Китай, ръководен от Комунистическата партия. Федерални служители вече забраниха TikTok на правителствени телефони и според информацията обмислят дали да принудят Bytedance да продаде американската версия на приложението. /БГНЕС