21 жертви след стрелба в училище в Тексас

18-годишен стрелец уби 21 души в начално училище в Тексас, сред тях 18 деца.

"Бях информиран от тексаските рейнджъри, че 18 деца са починали", заяви пред CNN сенаторът от щата Тексас Роланд Гутиерес, като добави, че трима възрастни също са били убити, макар да не е ясно дали в този брой е включен и стрелецът.

Нападението в Увалде, щата Тексас - малка община на около час път от границата с Мексико - е последното от поредицата смъртоносни стрелби в Америка, където ужасът от цикъла на насилие с огнестрелно оръжие не успява да стимулира достатъчно действия за прекратяването му.

Това е най-смъртоносният подобен инцидент, откакто през 2018 г. в Паркленд, Флорида, бяха убити 14 ученици от гимназията и трима възрастни служители - и най-лошият в начално училище след стрелбата в "Санди Хук" в Кънектикът през 2012 г., при която бяха убити 20 деца и шестима служители.

Белият дом нареди знамената да бъдат спуснати наполовина в знак на траур в памет на жертвите, чиято смърт предизвика шок в страната, все още белязана от ужаса в Санди Хук.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците да се противопоставят на мощното лоби в страната, подкрепящо оръжията.

"Кога, в името на Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?", попита президентът на САЩ в обръщение от Белия дом.

"Време е да превърнем тази болка в действие за всеки родител, за всеки гражданин на тази страна. Трябва ясно да кажем на всеки избран служител в тази страна: време е да действаме".

Началното училище "Роб", в което се обучават повече от 500 ученици от втори до четвърти клас, предимно от испански произход и в неравностойно икономическо положение, призова родителите да не вземат децата си, докато не бъдат открити всички.

Въпреки повтарящите се стрелби с масови жертви, многобройните инициативи за реформиране на нормативната уредба в областта на регулацията на оръжията се провалиха в Конгреса на САЩ, оставяйки щатите и местните съвети да въвеждат собствени ограничения.

През 2020 г. в Съединените щати са извършени 19 350 убийства с огнестрелно оръжие, което е с близо 35 % повече в сравнение с 2019 г., съобщиха в последните си данни Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). /БГНЕС, АФП