22-ма загинали и над 50 изчезнали при свлачище във Венецуела

В резултат на свлачище в централната част на Венецуела загинаха най-малко 22-ма души, а повече от 50 се смятат за изчезнали, след като проливни дъждове предизвикаха преливане на река, съобщи вицепрезидентът Делси Родригес.

"Има значителни щети и човешки жертви: досега вече открихме 22 загинали, има и повече от 52 души, които се водят за изчезнали. Работим за откриването на тези хора", заяви Родригес пред местни медии на мястото на инцидента в град Лас Техериас.

Журналистите на АФП видяха разрушени къщи и предприятия и изкоренени дървета по улиците, които бяха покрити с кал и отломки.

Около хиляда души са се включили в спасителните дейности, заяви пред АФП министърът на вътрешните работи и правосъдието Ремихио Себалос Ичасо, който дсойде на мястото на трагедията.

"Селото е загубено. Лас Техериас е изгубено", заяви пред АФП 55-годишната жителка Кармен Мелендес, която е живяла през целия си живот в градчето на 50 км от столицата Каракас.

Свлачището, причинено от най-голямото речно наводнение в района от 30 години насам, е най-тежкото досега през тази година във Венецуела, която през последните месеци отбеляза исторически нива на проливни дъждове.

През 1999 г. огромни свлачища убиха около 10 000 души в щата Варгас, северно от Каракас./БГНЕС

Каракас / Венецуела