23 юни - Международен ден на SOS детските селища

23 юни е Международният ден на SOS детските селища. Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" през 1949 година - Херман Гмайнер.


„Международният ден на детските селища на SOS“ за първи път се отбелязва година след смъртта на Гмейнер, т.е. от 1987 г. насам. Оттогава всяка година се организират детски партита, спортни състезания и културни събития в SOS селища по целия свят. От една страна, това напомня на обществеността за хуманитарните постижения и наследство на Херман Гмейнер. От друга страна, това е ден, който се организира от самите деца, ден в който показват помежду си и призовават обществото към солидарност и съпричастност.

Датата 23 юни е свързана със SOS селищата и в България - през 1990 г. на тази дата е основано първото SOS Детско селище - това в Трявна.

През същата година се учредява националното сдружение SOS Детски селища България. През 1992 г. Сдружението бива прието в голямото семейство на международната организация и България става 124-та страна-член в нея. Сега в SOS Детски селища членуват 136 страни от всички континенти./БГНЕС