23 МИР София е единственото място, където избирателната активност прехвърля 30%

24,12% е общата избирателна активност за страната към 16 часа, съобщи Централната избирателна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Най-висока към този час е активността в 23-ти МИР София - 30,03%. Това е единственото място, където активността прехвърля 30 на сто. 124 835 души са гласували. Най-ниска е активността в Кърджали – 12,97 на сто, 33 972 души са гласували там.

Ако се запази същата динамика на гласуването би трябвало да очакваме, че в балотажа ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но активността се очаква да е по-ниска, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

За сравнение, миналата седмица в този час (16 ч.) избирателната активност е била малко по-висока - 25,72%.

Случвало се е в последните часове активността на хората рязко да нарасне. Такава хипотеза не може да бъде изключена, посочи Томов.

Като последен щрих, Томов добави, че никога досега не се е случвало в рамките на един час да гласуват повече от 5%. Това означава, че дори да си представим, че в последните 3-4 часа хората гласуват активно, избирателната активност ще премине над 50%, а най-вероятно ще остане под 40 на сто, заключи Томов.

27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден, съобщи от своя страна другият говорител на ЦИК Росица Матева. С 6-те машини от вчера, общият им брой е 33.

ЦИК отхвърли подадените сигнали за агитация в изборния ден, от страна на Бойко Борисов, каза Матева. Тя съобщи, че сигналите са били над 25 броя. /БГНЕС