24 партии се борят за гласовете на 60 млн. турци

Днес над 60 милиона турските гласоподаватели ще се отправят към урните, за да изберат членове на Великото национално събрание на Турция.


За място в 600-членния Меджлис (парламент) ще се състезават 24 политически партии и 151 независими кандидат-депутати.

Членовете на парламента ще бъдат избрани от 87 избирателни района в 81 турски провинции.

На избирателните райони се разпределят места в парламента пропорционално на броя на населението им. На Истанбул, например, се падат 98 депутати, а на Анкара - 36 в по 3 избирателни района. Докато третата и четвъртата по големина провинции в страната - Измир и Бурса, имат по два избирателни района.

За да заемат тези места, турските граждани гласуват за една политическа партия и нейните кандидати, които са издигнати от определени райони.

За да получи мнозинство, една партия трябва да спечели повече от половината места в парламента - 301.

А за да получи места в парламента, партията трябва да спечели 7% от валидните гласове в цялата страна самостоятелно или в съюз с други партии.

Този праг, обаче, не е приложим за независимите кандидати.

В деня на вота избирателите ще отбележат "да" - evet - в бюлетините, съдържащи имената и символите на партиите, които се състезават на изборите. Ако партиите са в предизборен съюз, името на съюза ще бъде включено в бюлетината.

Преброяването на гласовете се извършва чрез математическа формула, известна като системата на D'Hondt, която се прилага в няколко държави - Белгия, Бразилия, Дания, Япония, Швейцария, и гарантира, че на партиите се разпределят места пропорционално на броя на получените от тях гласове.

В деня на изборите се отбелязва и годишнината от първите многопартийни и истински демократични избори в Република Турция през 1950 г. Оттогава насам Турция е преживяла четири големи преврата, включително този, при който е свалена Демократическата партия, победител в изборите през 1950 г. В крайна сметка демокрацията надделява, тъй като военните хунти се разпадат, побеждават или оттеглят.

Кандидатите ще си осигурят петгодишен мандат, ако успеят да получат мнозинство в 191 884 урни, поставени в избирателните секции в цяла Турция. Гласуването в чужбина вече приключи по-рано тази седмица, а турските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да гласуват на граничните пунктове и летищата до същия краен срок като избирателите в Турция.

В неделя повече от 4,9 милиона души ще гласуват за първи път. През целия период на кампанията партиите и кандидатите се стремяха да спечелят сърцата на избирателите, които гласуват за първи път, предимно "поколението Z". Гласоподавателите, които гласуват за първи път, могат да изиграят ключова роля за повлияване на резултата от напрегнатата надпревара.

Висшият избирателен съвет (YSK) създаде временни избирателни секции в засегнатите от бедствието провинции, където по-голямата част от населението все още живее във временни жилища, докато тече мащабна реконструкция.

Гласоподавателите, които са родом от засегнатите от земетресението провинции, ще могат да гласуват в градовете, в които са се преселили, но гласовете им ще бъдат добавени към гласовете на града, в който живеят в момента, а не на засегнатите от земетресението провинции, където първоначално са били регистрирани за гласуване.

Около 133 000 гласоподаватели от засегнатите от земетресението провинции сега са регистрирани в други провинции.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 8:00 ч. и ще приключат в 17:00 ч. Очаква се неофициалните резултати от изборите да бъдат обявени от YSK няколко часа след затварянето на избирателните секции.

В разговор с Анадолската агенция в петък председателят на YSK Ахмет Йенер заяви, че са взели всички мерки, за да осигурят безопасни и безпроблемни избори. "Предприели сме всички мерки за осигуряване на здравословна изборна среда. Предприети са всички мерки срещу евентуални прекъсвания на електрозахранването в деня на изборите и възможни кибератаки", увери той.

Относно гласовете от чужбина Йенер заяви, че те са били докарани в Турция безопасно под надзора на дипломатически куриери със самолети, предназначени единствено за транспортиране на гласове, и под наблюдението на представители на политическите партии. "Това ще бъде празник на демокрацията. Съветвам всички граждани, които имат право на глас, да гласуват", каза той.

Съюзи и кандидати

Ердоган се кандидатира за президент от Народния алианс. Освен Партията на справедливостта и развитието (ПСР), алиансът се състои от Партията на националистическото движение (ПНД) - дългогодишен съюзник на ПСР, Партията на големия съюз (ПГС), която е сформирана от бивши привърженици на ПНД, и Партията на новото благоденствие (ПНБ), ръководена от сина на покойния премиер Неджметин Ербакан и наставник на Ердоган, Фатих Ербакан.

Партията на свободната кауза (ПСК) и Партията на демократичната левица (ПДЛ) също подкрепят алианса, като лидерите на двете партии ще участват в парламентарните избори под знамето на ПСР.

74-годишният лидер на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу е основният претендент на Ердоган.

В състава на Националния алианс на Кълъчдароглу освен НРП влизат Партията на бъдещето (ПБ), Демократическата партия (ДП), Партията на демокрацията и прогреса (ПДП), Партията на доброто (ПД) и Партията на щастието (ПЩ). ПДП и ПБ се ръководят, съответно, от Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу - двама видни бивши членове на ПСР, които са били, съответно, министър на икономиката и министър-председател.

ДП е най-малката от партиите в алианса. ПД е създадена от Мерал Акшенер, бивш министър на вътрешните работи. Партията на щастието се оглавява от Темел Карамоллаоглу, бивш кмет и е една от партиите, претендиращи за политическото наследство на Неджметин Ербакан.

Синан Оган е представител на Алианса "Ата", обединяващ няколко малки партии, чиито имена не са добре познати на обществеността, която се е запалила по политиката още в първите дни на демокрацията. Най-известна е Партията на победата, основана от Юмит Йоздаг, бивш депутат от Партията на националистическото движение.

Други два съюза не излъчиха кандидати. Алиансът "Труд и свобода" се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ). Алиансът подкрепя Кълъчдароглу в президентския вот. ЗЛП е новото име на ХДП, която реши да се кандидатира под това име на изборите на фона на риска от закриване поради съдебно дело за предполагаемите ѝ връзки с терористичната групировка ПКК. Вторият, Социалистическият кооперативен алианс, се състои от Лявата партия, Комунистическата партия на Турция и Комунистическото движение на Турция.

Обявяване на резултатите

След като всички гласове бъдат преброени по системата, Висшият избирателен съвет (YSK) обявява резултатите на национално равнище.

YSK, най-висшият избирателен орган в държавата, е натоварен с прилагането на всички необходими мерки за гарантиране на честни и прозрачни избори, както и с наблюдението на процеса от началото до края.

Висшият избирателен съвет се състои от седем основни и четирима заместващи членове.

В допълнение към общото управление и наблюдение на изборите в страната, съветът отговаря и за процеса на регистрация на гласоподавателите на турски граждани, пребиваващи в чужбина.

В турските посолства по света се изпращат делегации, в които живеещите в чужбина турци могат да участват в изборите.

Съветът има пълен контрол и правомощия за вземане на окончателни решения относно всички нередности, свързани с изборите, по време на гласуването и след него. /БГНЕС

Тагове: