243 с COVID-19, щабът предлага удължаване на противоепидемичните мерки до 12 април

Ще предложим на здравния министър да удължи срока на мерките до 12 април. Друго предложение ще е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци.

Това съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски, председател на оперативния кризисен щаб и началник на ВМА, предаде репортер на БГНЕС.

Към днешна дата заразените с COVID-19 у нас са 243. Последният случай е от София. Лицето не е настанено в болница.

В "Пирогов" има четирима интубирани пациенти в тежко състояние. Един от тях е в много тежко състояние. Възможно е да има лош изход от лечението, посочи Мутафчийски.

На въпрос на БГНЕС какво се случва с първите заболели от Габрово и Плевен, ген. Мутафчийски каза, че те все още са в болница и уточни, че става дума за 7 болни в Плевен и 2 в Габрово и Щабът ще иска да се направи промяна, която да позволява лечението на излекувани, но все още неизчистени от вируса да продължава в домашни условия. Ген. Мутафчийски коментира математическия модел, според който показва, че на всеки 11 заразени те са открили двама. "Това е напълно задоволително в тази ситуация. Смята се, че ние сме обхванали голяма група от заразените лица според математическия модел", каза той. Стана ясно, че само вчера са били тествани около 350 души и, че вече вирусът циркулира в страната, а не е само внос както беше до скоро. /БГНЕС