25 години Академичен танцов театър към ВСУ: Традиции в ритъм и творчество

Да бъдеш пазител на българските традиции и самобитност, да приемеш като мисия съхраняването на творчеството, изкуството, културата и знанието. Това са част от идеите, заложени в създаването на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и Академичния танцов театър към него.

Варненският свободен университет е един от най-големите частни университети в България, утвърден академичен център с над 5000 студенти в повече от 60 бакалавърски и магистърски и 29 докторски програми.

Вече 30 години той следва пътя към това да бъде социално отговорен към гражданското общество и към студентите и тяхната професионална реализация.

От 2010 година Варненският свободен университет е културна организация.

На 9 май университетът отбеляза голям празник - 25-годишнина от създаването на Академичния танцов театър, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието, отбелязано в Двореца на културата и спорта във Варна, събра на една сцена над 350 танцьори от цяла България - феерия от танц и творческа енергия, ознаменуване на българската идентичност и уникални традиции.

Като дългогодишен партньор на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” Агенция БГНЕС отрази концерт-спектакъла “Традиции в ритъм и творчество” по повод годишнината на Академичния танцов театър.

Създаден през 1998 година под наименованието “Академика” с целта да бъде студентски състав към специалност “Хореография”, през 2008 година с решение на академичния съвет той се трансформира в Академичен танцов театър “Черноризец Храбър”.

Танцовият театър е творческа лаборатория на ВСУ, в която студентите от специалност “Хореография” реализират своите проекти. За тяхната работа и творчество са свидетел многобройните престижни отличия и награди, сред които “Варна 2012 г.”, “Варна 2018 г.” и статуетката от Празниците на националното фолклорно изкуство в Пазарджик през 2018 г.

За празничното събитие разказаха пред БГНЕС доц. д-р Катя Кайрякова, преподавател в специалност “Хореография” към катедра “Изкуства” при Архитектурен факултет на Варненски свободен университет, доц. д-р Ивайло Иванов, директор художествено-творческа дейност, и доц. д-р Мария Кърджиева, научен секретар на катедра “Изкуства” и преподавател в специалност “Хореография”.

Мария Кърджиева (Л), Ивайло Иванов (Ц) и Катя Кайрякова (Д)

“Концертът събра хора, които са единомишленици, затова го наименувахме и “Традиции в ритъм и творчество”, защото ние, освен, че имаме традиции в обучението и професията, имаме и традиции в общуването с наши колеги и приятели, бивши студенти”, разказа доц. д-р Ивайло Иванов.

За да представят най-доброто от репертоара на Академичния танцов театър през неговия четвъртвековен творчески път, на сцената се изявиха гости от Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” с директор Георги Андреев, преподавател в магистърска програма “Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство” на университета, Професионален фолклорен ансамбъл “Странджа”, чийто директор е преподавател в бакалавърска програма “Хореография”, Петя Панева, Гласът на България, част от театралната работилница, и други фолклорни ансамбли, чиито ръководители са възпитаници на университета.

Петя Панева

“Всички тези клубове и ансамбли са на студенти, завършили нашата специалност, и имат много високи заслуги за издигането и престижа й.”, каза доцент Иванов.

Инициативата е подкрепена от Община Варна и не случайно е именно на 9 май - Денят на Европа.

“Как да бъдем европейци, ако не покажем нашите традиции “в ритъм и творчество”, за да можем да бъдем оценени у нас и навън”, заяви също доц. д-р Ивайло Иванов.

За студентите в специалност “Хореография” Теодор, Мила, Иван и Даяна празникът е свързан с много емоции и вълнение.

“Вече се подготвяме от близо година за този концерт и смятаме, че нашият труд наистина ще се проличи в спектакъла. А за доста от нас това е и първа възможност да излезем на голяма сцена с известни изпълнители и емоцията е много силна”, каза Иван.

“Аз съм за първа година в университета и се сблъсквам с неща, които досега не съм изпитвала и наистина много се вълнувам”, сподели и Даяна.

На събитието по повод годишнината на Академичния театър кметът на град Варна Иван Портних връчи на художествения ръководител на театъра почетният кметски знак с думи на благодарност за “развитието и съхранението на българския фолклор”.

Почетна награда проф. д-р Ивайло Иванов получи и от ректора на университета Петър Христов, а президентът на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков връчи плакети и призове на ръководителите на фолклорните ансамбли с пожеланието да покоряват световни върхове.

Най-голямото признание Академичният танцов театър получи от Любчо Василев, заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци - наградата за изключителен принос и високи постижения в областта на фолклора “Златна лира”.

Ивайло Иванов (Л) и Иван Портних (Д)

За предизвикателството да си студент в специалност “Хореография” разказа доц. д-р Катя Кайрякова.

“От една страна студентите изучават традиционните музика и танц от българския фолклор, а от друга те имат възможност, на базата на усвоения автентичен материал, да развихрят своята творческа фантазия и да реализират творческите си проекти. Така те усъвършенстват себе си като изпълнители, творци, хореографи, постановчици, като поставят своите курсови проекти”, каза тя.

“Трудно е да посегнеш към една “Албена” на Йовков, към “Вятърната мелница” на Елин Пелин, към Гераците… Но те успяват с наша помощ да извлекат онези моменти, които да разкажат чрез танц това литературно произведение,” разкри доц. д-р Мария Кърджиева.

Между 85 и 90% е реализацията в специалност “Хореография” според рейтинговата система на университетите, разкриха още преподавателите.

“Тези млади хора действат изключително зареждащо - те са мотивирани, дошли тук, за да грабят знания с пълни шепи. Те получават от нас знания, ние от тях - младежка енергия”, допълни и Катя Кайрякова.

По повод събитието на Академичния танцов театър председателят на Настоятелството на ВСУ "Черноризец Храбър" д.ик.н. Анна Недялкова казва, че празникът е момент за равносметка. Това потвърждава и доц. Кържиева.

председателят на Настоятелството на ВСУ "Черноризец Храбър" д.ик.н. Анна Недялкова

“Равносметката е във винаги пълните зали на нашите концертни програми, в усмивката на лицата на хората, в пълните с радост души. А лично за нас като хора, работещи с младите таланти във ВСУ, са над 400-те възпитаника на нашата специалност, някои от които творят вече и извън България, разпространявайки българския дух. Защото знаем, че България е там, където тупти българско сърце”, заяви тя.

“Няма по-голямо щастие от това учениците да надминат учителите си и да се гордеем с нашите студенти”, допълни и Катя Кайрякова.

Какво си пожелават тримата ерудити в бъдещата си творческа работа със студентите, сподели доц. Иванов в духа на големия празник: “Пожелаваме си предизвикателства в “традиция в ритъм и творчество”.

А как си представят пътя напред младите таланти?

“Представям си реализацията като един завършен концертмайстор и някой ден, дай Боже, доцент”, заяви Теодор.

“Бих желала да бъда преподавател на деца, много обичам децата”, каза от своя страна Даяна.

“На бъдещите студенти ще кажем първо да идват да се записват, защото това е един невероятен колектив от доценти и специалисти. Да бъдат заредени с много енергия, да бъдат упорити и да са готови за много работа”, отправи послание пред БГНЕС Теодор от името на своите състуденти от Академичен творчески театър. /БГНЕС