25 нови линейки се движат от днес по пътищата у нас

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев връчи ключовете на 25 нови линейки. Те са закупени по проект за модернизиране на спешната помощ, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност на близо 164 млн. лв., предаде репортер на БГНЕС. Новите автомобили потеглиха към центровете за спешна медицинска помощ в Кърджали, Търговище, Хасково, София, Варна, Благоевград, Ловеч, Добрич, Видин, Монтана, Габрово, Враца, Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и Плевен. Още от днес спешните медици ще започнат да се придвижват с тях.

„С тези 25 нови линейки общият брой на получените до този момент автомобили са 82. 22 от тях са тип „B” и “C”, а 10 са високо проходими – 4х4. До края на годината очакваме да получим още 70 линейки, а останалите до 400 ще ги получим по график до октомври 2021 г.“, заяви министърът.

Той подчерта, че новите специализирани автомобили са оборудвани с най-новата и съвременна апаратура.

„Тези линейки имат сервизно и техническо обслужване в продължение на 5 години“, подчерта той и добави, че по този проект се прави и модернизация на съществуващите центрове за спешна медицинска помощ.

Ключовете на 6 от новите линейки получи директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. Той коментира, че в момента разполагат с около 100 автомобила като около 10 са чисто новите линейки в автопарка им и добави, че имат нужда от 50 нови.

„Нашите линейки са на по над 350 000 км. На година изминаваме по над 3 млн. км., което прави 4 пъти и половина до Луната и обратно като сравнение. Категорично имаме нужда от нови линейки“, обясни д-р Гелев ситуацията в центъра.

Попитан дали има кой да се качи в новите линейки, той заяви, че все още имат недостиг на медици, но дефицитът им намалява, след повишаването на възнагражденията в системата.

„Има много млади колеги, които постъпиха. Имаме и парамедици, в това число и четвърта степен, които самостоятелно работят на терен. Има напредък, особено с повишаване на заплатите, но не е това което на мен и обществото ни се иска. Недостигат над 10 екипа на дежурство. Те включват по двама или трима души“, посочи директорът на ЦСМП-София.

Той уточни още, че в момента има 6 стоянки за линейки в различни райони на града, но там няма кой да работи./БГНЕС