28 заболели от общо 334 тествани за COVID-19 в Банско

В Банско от 334 изследвани има 28 положителни проби за COVID-19 или това са 8,4% от тестваните, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на оперативния щаб във вторник, предаде репортер на БГНЕС.

Това означава, че не може да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол с най-малко жертви, каза доц. Кунчев.

Американското посолство е дарило 6500 теста, които в момента се освобождават от митницата, съобщи още ген. Мутафчийски по време на брифинга на Оперативния щаб.

По отношение на мерките – цяла Европа следва нашите стъпки. Има тревожни сигнали от Русия и Турция, във Франция се говори за отпадане на мерките,но всъщност при нас такива мерки не са налагани – спиране на строителния бизнес. В същия дух са и в Австрия – освобождават се някои от магазините, които при нас не са затваряни.

Масово в много страни се обявява продължаване на извънредното положение, в което бяхме много критикувани, че сме препоръчали това на правителството ни. Всъщност основната ни философия винаги е била реална преценка на ситуацията и абсолютно честен и балансиран подход към българските граждани, който ежедневно се коментира. Няма начин да се удовлетворят всички претенции, трябва да се намери формулата предприятията, които не са обвързани с другата промишленост от Европа, която е спряна – знаете, че имаме около 200 предприятия с поръчки от Западна Европа – на тях никой не им е забранил да работят, но те нямат поръчки. Всички останали предприятия могат да работят. Вчера имаше заповед на МЗ, с която PCR-лабораториите бяха увеличени с още 11, а това дава възможност при констатиране на нови огнища населението да бъде по-добре обхванато с тестове, допълни ген. Мутафчийски.

Продължава тестването на населението в Банско, там са близо 4000 граждани, като има възможност да се извършат още тестове.

В армията също продължава тестването; от кораба, който вчера се завърна, няма положителни тестове, но военнослужещите ще са под домашна карантина.

В момента много активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване на ваксинациите на новородените и на женските консултации, както и за постепенно отваряне на болниците за планови операции, консултации и лечения след празниците, съобщи Мутафчийски. Хемодиализи, химиотерапия и спешни операции не са забранявани, уточни началникът на Щаба.

На ден в Банско се извършват около 200 изследвания, като Щабът вече е препоръчал да се включат и личните лекари в изследването, за да има повече направени тестове за един ден. „Това е изследване, което не търси нови болни, а дава моментна снимка на ситуацията там“, допълни ген. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че при изследвани 334 човека в Банско, 28 от тях са с положителни проби, което формира 8.4 % от изследваните. „Това ни говори, че с активна инфекция са само трима, а с антитела – прекарали инфекцията, са 17 човека. Около 8% са имали среща с вируса, а това значи, че не можем да спрем инфекцията, но за момента я държим под контрол така, че разпространението да е най-малко“, допълни Кунчев. От началото на годината досега имаме 243 случая на морбили в Перник, Монтана и Пазарджик, и 10 300 случая на варицела, така че инфекциозните болести си вървят, те не зависят от коронавируса.

В Бургас, Стара Загора, и в София ще бъдат направени срезови проучвания на коронавирусната инфекция, допълни началникът на ВМА.

Голямото неразбиране на хората е, че когато имат антитела на вируса, смятат, че не могат да се заразят отново, а това не е доказано, - напротив, има достатъчно публикации, които разколебават тази теория, че хората с антитела са недосегаема армия за вируса.

Над 76 хиляди души са поставени под карантина, като процесът е динамичен, съобщи още ген. Мутафчийски. Това са предимно хора, завърнали се от чужбина, или контактни лица на болни. Има 3-4 внезапни проверки от полицията за спазването им. В момента има 7-8 деца с коронавирус, с добри показатели. В момента едногодишно дете стои клинично здраво в болница, защото все още не е изчистено от вируса, допълни началникът на Щаба.

В много от случаите 28 дни за изчистване на тялото от вируса не са достатъчно, има описани случаи, в които дори 37 дни не са достатъчни.

Относно ползването на хлорикин за лечение на по-леки случаи, Мутафчийски съобщи, че препаратът не е разрешен за домашна употреба, тъй като има отражения на сърцето, а в комбинация с другия препарат за лечение на инфекцията, пациентът трябва да се контролира ежедневно с ЕКГ, което не е възможно в домашни условия.

По отношение на очаквания пик на болестта, началникът на Щаба съобщи, че според математиците от БАН в момента сме или в пика, или го приближаваме много бързо. „Разтревожен съм от ситуацията в Сингапур, където само за един ден са открити над 380 случая, при общо 2000 заразени, а е страна колкото България. Това сочи, че е възможно да има един, два и три пика на епидемията“, допълни Мутафчийски. /БГНЕС