290 души са загиналите при серията от взривове в Шри Ланка

290 души са загиналите при серията от взривове срещу църкви и луксозни хотели в Шри Ланка - най-кръвопролитното насилие срещу острова, откакто унищожителната гражданска война приключи преди десетилетие.

Осем очевидно координирани експлозии бяха насочени срещу празнуващите Великден и хотели, популярни сред чуждестранните гости. Ужасяващият брой на жертвите, който драстично се повиши за една нощ, бе съобщен в понеделник сутрин от говорител на полицията, който каза, че други 500 души са били ранени. Новината дойде час след като беше разкрито, че импровизирана бомба, открита на основното летище в Коломбо, е била обезвредена. Национален полицейски час, наложен веднага след взривовете, беше отменен рано в понеделник, като журналистите от АФП съобщиха, че по улиците на града има стабилен поток хора. В църквата на Св. Себастиан в града все още има тежка охрана - мястото на един от опустошителните взривове. Малкото християнско малцинство в Шри Ланка - едва шест процента от населението на страната от 21 милиона души - е било обект на насилие и в миналото, но никога то не е било толкова брутално. До момента никой не е поел отговорност, но полицията заяви в понеделник, че 24 души са били арестувани. Правителството по-рано заяви, че следователите ще разгледат дали нападателите са имали "задгранични връзки".

Мощните взривове - шест в бърза последователност и след това още два - раниха около 450 души. Най-малко две от експлозиите са свързани с атентатори-камикадзе, включително един, който се е бил на закуска на шведска маса в един от хотелите, преди да започне кръвопролитието. Правителството заяви, че загиналите са трима индийци, трима британци, двама от Турция и един португалски гражданин. Двама души, притежаващи британски и американски паспорти, също са сред жертвите. "Освен това, докато девет чуждестранни граждани са обявени за изчезнали, има 25 неидентифицирани тела, за които се смята, че са чужденци," каза външното министерство. Японското външно министерство заяви, че един японски граждани е сред починалите. Документи, видяни от АФП, показват, че шефът на полицията на Шри Ланка Пуджут Джаясундара е издал предупредителен сигнал за висшите офицери преди 10 дни, предупреждавайки, че атентатори планират да ударят "известни църкви". "Една чуждестранна разузнавателна агенция съобщава, че групировката „Таухит Джамаат“ планира да извърши самоубийствени атаки срещу известни църкви“, се казва в сигнала. Таухит Джамаат е радикална мюсюлманска група в Шри Ланка, която миналата година беше свързана с вандалски действия срещу будистки статуи. Министър-председателят Ранил Викремесингхе призна, че е "имало информация" за готвените атаки и че разследването ще разгледа "защо не са взети адекватни предпазни мерки". Етническото и религиозното насилие е обхванало Шри Ланка от десетилетия, като 37-годишният конфликт с тамилските бунтовници, последван от подем през последните години в сблъсъците между будисткото мнозинство и мюсюлманите. Атаките бяха осъдени от цял свят, включително от президента на САЩ Доналд Тръмп. Посолствата на чуждестранните държави в столицата Коломбо предупредиха своите граждани да стоят на закрито. /БГНЕС