3 400 лева максимален осигурителен доход от 1 април

Максималният осигурителен доход се вдига до 3 400 лева от 1 април, реши окончателно парламентът.

Георги Ганев от Демократична България съобщи, че скоро ще бъдат представени промени в Кодекса за социално осигуряване, където ще бъде записана окончателната формула, по който този праг да се променя в бъдеще.

Въпреки разгорещените спорове и за резкия скок в осигуряването на земеделските стопани и тютюнопроизводителите, тяхната минимална ставка бе вдигната до 710 лева. Това ще е и минималният осигурителен доход от 1 април, който практически е равен на минималната работна заплата, информира репортерът

Спорното увеличение на максималния осигурителен праг от 3000 на 3 400 лева в крайна сметка бе прието, въпреки че срещу него се обявиха от ДПС и ГЕРБ. Петър Чобанов от движението разкритикува липсата на предвидимост за бизнеса и сериозния удар по доходите, съчетан с инфлацията:

"Инфлацията така или иначе намалява разполагаемите доходи, а увеличението на осигурителната тежест допълнително ги намалява".

Красимир Вълчев от ГЕРБ предупреди, че високотехнологични компании ще си тръгнат от България заради подобно решение:

"Това е секторът, с който ние можем да постигнем не само най-голям потенциал за развитие, но можем да постигнем и полицентричен модел - тоест не само София, но и поне още 6-7, ако не е и над 10 центъра на развитие на България".

Георги Ганев от Демократична България заяви:

"Ще намерим формула след седем пъти мерене - другото име на думата анализ! Седем пъти мерене преди да се реже! Ако трябва и 30 пъти ще мерим и 50 формули ще обсъждаме! Между то вече сме обсъждали 50 Имаме си работна група, тя е в постоянен контакт. Тези промени ще си влязат там, където им е систематичното място, което не е в бюджета, а където е швейцарското правило - в Кодекса за социално осигуряване".

Хасан Адемов от ДПС се обяви срещу рязкото увеличение на минималния осигурителен праг за земеделските стопани от 420 на 710 лева.

"Трябва да се увеличава поетапно, за да не стигаме до тези ситуации, в които сме в момента". / БНР