3 от групата за финансови измами остават зад решетката

Спецсъдът остави трима от групата, обвинена във финансови измами зад решетките, а другите пусна под домашен арест, предаде репортер на БГНЕС.

След тричасово заседание, спецсъдът и съдия Цветан Колев остави зад решетките Кирил Джабаров, Йордан Моллов и Мая Господинова. Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов са пусна под домашен арест с гривна за проследяване.

Според съда Джабаров и Моллов, считани за ръководители на организираната престъпна група има опасност да се укрият зад граница. Същото важи и за Мая Господинова.

В мотивите си съдия Колев посочи, че дружествата, които са оперирали със средствата не са имали лиценз за финансово брокерство.

„Инвестиционния посредник е законна дейност. Незаконна се явява обаче такава дейност, когато се извършва без лиценз. Да се извършва такава дейност без официално разрешение от Комисията по финансов надзор е престъпление, дори при най-добри намерения“, каза той и подчерта, че в своите показания, свидетелят Антонио Николов подробно обяснява каква е схемата им на работа и как са се случвали измамите.

И добави още, че Джабаров и Моллов често пътуват в чужбина, разполагат с много пари и се предполага, че имат контакти извън страната, затова има риск, ако са на свобода, да се укрият извън страната, както вече се е случвало с други обвиняеми.

Опасност от укриване магистратът не видя при другите трима - Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов, които пусна под домашен арест и с електронна гривна. По думите му постановената мярка е наложителна, тъй като ако ги пусне на свобода има възможност да въздействат на бъдещи свидетели, да унищожат или укрият доказателства и документи.

Минути след произнасянето на спецсъдът по мерките адвокатът Костадин Костадинов заяви, че това е пореден случай, в който защита и прокуратура са поставени в неравнопоставена позиция.

„От няколко дни се тиражира, че е налице организирана престъпна група, която е извършвала финансови измами. Няма такива доказателства по делото. Това че някой е решил да инвестира и в някакъв момент не са се получили нещата и е претърпял загуби не означава, че е извършено такова престъпление“, коментира той.

Попитан защо са работили без разрешително, адвокат Костадинов заяви, че това предстои да се изясни.

По думите му липсват данни и за корупция.

В зала обвиняемите имаха възможност на лична защита. В нея те разказаха какви са отношенията и позициите им във фирмата и бяха единодушни по отношение на това, че никого не са въвеждали в заблуждение.

Считаният за един от ръководителите на престъпната група Кирил Джабаров заяви: „Фирмата ни работи на три континента, с десетки хиляди клиенти. Част от свидетелите, дали показания, са роднини, а други са получавали дивиденти и не знаем защо ни обвиняват. Нищо нередно не сме направили“, каза той и увери, че няма намерение да се укрива, а напротив – да съдейства на разследващите.

Фердинанд Николов пък се разплака и каза, че иска да се прибере при семейството си.

Светла Цонева, която е единственото осъждано преди лице в групата беше пусната под домашен арест, за да се грижи за детето си, тъй като е разведена и родителските права са й присъдени.

Решението на спецсъда не е окончателно. Ако задържаните решат да обжалват, то заседанието на втора инстанция ще се състои на 6 април. /БГНЕС