3 влакови пожара за последните 5 г.

От 2018 г. са регистрирани 3 пожара в пътнически вагони от подвижния състав на „БДЖ-Пътнически превози“. Това заявява служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Става дума за следните инциденти: пожарът в пътническия влак в гара Коньово на 30 март 2018 г.; в пътническия влак в гара Перник на 4 септември 2021 г.; пожарът на 3 ноември 2022 г. в бързия влак София-Варна.

Пожарът на 30.03.2018 г. в пътнически влак в гара Коньово, възниква от инвертор (преобразувател на напрежение), монтиран във вагона, съгласно окончателния доклад на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. След изготвяне на окончателния доклад на Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти със Заповед на управителя на „БДЖ-Пътнически превози” са разпоредени действия за изпълнение на всички препоръки на доклада.

За вторият пожар на 04.09.2021 г. в пътнически влак в гара Перник са дадени препоръките: „БДЖ - Пътнически превози“ при извършване на обновяване или модернизация на пътнически вагони да се осигури пожароизвестителна инсталация, при пожар да се задейства светлинен и звуков алармен сигнал във вагона. В изпълнение на дадените препоръки от управителя на „БДЖ - Пътнически превози“ са одобрени препоръките като: на изпълнителя се възлага оборудване на вагона с пожароизвестителна инсталация с две нива на задействане и управление на вентилационната система, минимум три датчика в салона и по един в тоалетните и на платформите на вагона, както и пожароизвестителните инсталации, задължително включват светлинна и звукова сигнализация.

При третия пожар, на 03.11.2022 г. в бързия влак София-Варна, „БДЖ-Пътнически превози” е разпоредил проверка на всички елементи от електрическата система с описани конкретни дейности и изготвяне на ремонтна карта. Железопътното произшествие се разследва от Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти, като се очаква окончателният доклад с конкретни препоръки за изпълнение. /БГНЕС

Тагове: