30 000 мигранти са прекосили Ламанша към Обединеното кралство през 2023 г.

Близо 30 000 мигранти са прекосили Ламанша от континентална Европа до Великобритания с малки лодки през 2023 г., което е годишен спад с повече от една трета, според данни на правителството.

Незаконното пристигане на 29 437 души на югоизточното английско крайбрежие все пак е вторият по големина годишен брой, откакто властите започнаха да публикуват статистиката през 2018 г.

Опасните пътувания през един от най-натоварените морски пътища в света се превърнаха в огромен политически проблем за британското консервативно правителство, като миналата година премиерът Риши Сунак обеща да „спре лодките“.

Едно от петте ключови обещания, които той направи за 2023 г., беше за намаляване на постоянно високия брой пристигащи мигранти може да преследва лидера на торите, докато се опитва да спечели общите избори тази година.

Сунак каза миналия месец, че няма твърда дата за изпълнение на обещанието си.

Премиерът вероятно ще посочи 36-процентното намаление на пристигащите с малки лодки миналата година, след като рекордните 45 000 мигранти са извървели маршрута през 2022 г.

Неговото правителство твърди, че споразумение за 480 милиона паунда с Франция за увеличаване на усилията за спиране на мигрантите започва да дава резултати, заедно със споразумения за бързо връщане, сключени със страни като Албания.

Но лейбъристите, основната опозиционна партия, която се радва на двуцифрени резултати в социологическите проучвания за времето на близо 15-те месеца на управление на Сунак, казва, че министър-председателят не е успял да спази обещанието си и неговата имиграционна политика е в хаос. /БГНЕС