30 г. след падането на Берлинската стена Вучич разделя партията от държавата

Сръбската прогресивна партия ще избира изцяло ново ръководство през юни 2020 г., като изборите ще са за председател и за членове на управителния орган на партията. Това съобщи лидерът й президентът на Сърбия Александър Вучич.

Държавният глава допълни, че самият той няма да се кандидатира отново за партиен лидер, и изрази надежда, че наследникът му на председателския пост ще може да ръководи партията както пожелае.

След двучасово заседание на Главния съвет на СПС Вучич отбеляза, че изборът на ново ръководство ще се проведе на Видовден /28 юни/, след което ще бъдат избрани и членове на всички ресорни партийни комисии.

Той допълни, че действащият премиер на страната Ана Бърнабич е била избрана в управителния орган на партията с единодушие от всички негови членове.

На протестите 1 от 5 милиона, които заливат Белград, често могат да се видят плакати като този

Сърбия е единствената европейска държава, където президентът е и партиен лидер. Навремето съвместяването на тези два поста беше характерно за тоталитарните комунистически диктатури в Източна Европа. Но те се отказаха от тази практика по време на промените през 1989 г. /БГНЕС