30 години по-късно: спомени и равносметки за масовата опозиционна проява

Първото масово излизане на хората с желание да се променят нещата, с викове: Демокрация! – това беше 3 ноември. Хиляди наши граждани, преборвайки страха, излязоха и казаха: „Ние искаме демокрация”. Така че, 10 ноември е една дата, която някои хора от тогавашната власт решиха да опитат да се приспособят, да се направят, че правят промени. Това заяви един от основателите на СДС и лидер на Зелената партия Александър Каракачанов на форум по повод 30 години от първата масова проява срещу тоталитаризма, предаде репортер на БГНЕС.

Александър Каракачанов, председател на Зелената партия, кмет на София и депутат от 7 ВНС

„Истината е, че 3 ноември можем да броим като дата, когато започна масовото демократично движение в България. Демокрация може да има само тогава, когато има масово участие на гражданите. Тя е като свободата – тя се отвоюва, не се подарява”, убеден е Александър Каракачанов.

Бившият кмет на София, когато се връща отново мислено в онези дни, е твърдо убеден, че хората в СДС са постигнали задачите. „Ние свалихме тоталитаризма, но демокрацията иска градеж. Това е въпрос на поколения и всеки има задължения към това нещо”.

Бившият лидер на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев напомни, че от историческа гледна точка преди 10 ноември трябва да се говори е 16 януари 1988 година – когато за първи път опозицията се организира. Той признава, че тогава хората са били хем заедно, хем разединени. „Нас ни обединяваше това, което искаме да направим, а ни разединяваше – как да го направим. Ние нямахме опита на една полска, чешка, унгарска, руска опозиция. Създадохме се прекалено късно. Нашата слабост беше силата на нашите противници”, заяви синдикалният лидер.

Константин Тренчев е убеден, че днес никой не може да събере толкова хора на площада и по улиците както беше на 3 ноември. „Сашо (обърна се Тренчев към Александър Каракачанов) никой не може да събере толкова много хора, ако не раздаде пари. Ние имахме мечти, но не знаехме как да ги реализираме”, добави той.

Моделът на СДС беше изключително успешен „Историята ще отсъди онова, което сме успели да направим. Моята лична оценка е, че извършихме огромна работа и наложихме на комунистическата партия нашия модел за преход към свободна и демократична България“. Това заяви Иван Пушкаров, бивш министър на икономиката в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров. „Може би най-важният резултат беше постигнат на националната кръгла маса, когато почти изцяло беше приета концепцията на СДС за преход към многопартийна политическа система и свободна пазарна икономика. Моделът на СДС беше изключително успешен, независимо от мнението на различните специалисти“, каза Иван Пушкаров.
Гражданската опозиция принуди комунистическата партия да извърши промяната Преди 30 години гражданската опозиция се превърна в главния фактор, който наелектризира обществената атмосфера и принуди ръководството на комунистическата партия да извърши промяната и да махне диктатора Тодор Живков. Това заяви социологът Димитър Луджев. Той е един от основателите на СДС. В края на 1990 г. става вицепремиер в първото некомунистическо правителство с премиер Димитър Попов. След изборите през октомври 1991 г., на които побеждава СДС с лидер Филип Димитров става министър на отбраната в първото демократично правителство. Остава на този пост до средата на 1992 г., когато е принуден да подаде оставка. Напуска СДС и основава своя либерална партия "Нов избор", но тя не успява да влезе в парламента след изборите от края на 1994 г.
Борих се за пълната историческа истина През цялото време се борих за пълната историческа истина. Това заяви Христофор Събев, който е един от основателите на СДС, правозащитник и организатор на бдения със свещи в центъра на София, които изпълваха площадите през 1990 г. „Замазването на историческата истина е докарало нещата до там, че днес хората съжаляват. Нашата борба не можеше да доведе до победа по една проста причина – всичко беше нагласено, бяха инфилтрирани много хора. Ние имахме работа с един изключително опитен противник /БСП – бел.ред./ и въпреки това успяхме да постигнем много“, каза Христофор Събев.
Демокрацията е като грозна жена с перфектно тяло „Демокрацията за нашето поколение е нещо като грозновата жена, която обаче има перфектно тяло и обвивка“, заяви дисидентът Румен Воденичаров. „Когато е далече от теб ти изглежда много привлекателна, когато се приближава разочарованието нараства. Когато се изравни с теб – правиш се все едно ти е паднал билета. Оказа се, че българският народ не е готов за демокрацията, която получи“, каза Воденичаров. Румен Воденичаров е дисидент и един от основателите на СДС. Участва в работата на Кръглата маса. През 1989 г. е избран за председател на софийската група на Независимото дружество за защита на правата на човека в България. Той е председател (до 1998 г.) на сдружение „Хелзинкски наблюдател – България“ и после – негов секретар. Избран е за депутат в 7-то велико народно събрание (1990 – 1991). През 1992 г. се явява на президентските избори заедно с Велко Вълканов.
Горд съм от нещата, които извършихме

„Демократическата партия беше единствената партия в СДС, която имаше дясноцентристка платформа. Това са фактите“, заяви Стефан Стоянов, един от основателите на Демократическата партия.

„Това беше изключително време, което днешните политици не могат да видят. Ние говорехме пред 200 000 души. По улиците ни посрещаха въодушевени хора. Обикаляхме страната с лични автомобили. Сами си плащахме бензина. Нямахме пари за хотел, приютяваха ни наши активисти в градовете, които обикаляхме“, спомни си Стоянов.

Дневният ред беше премахването на член 1 от конституцията, деполитизация на съдебната система, армия, външно министерство. „За постигането на всичко това работехме заедно и не може да бъде оспорвано, от който и да е“, категоричен е Стоянов.

„Горд съм от нещата, които извършихме тогава, въпреки различията, които се появиха по-късно. Когато се разсекретиха документите на ДС се оказа, че тя активно се е опитвала да ни разедини. За тяхно съжаление не са успели. Ние успяхме да направим първата крачка към свободни избори“, заяви Стоянов. /БГНЕС