300 мигранти са загинали на път за испанските Канарски острови

Най-малко 300 души, които са пътували с три лодки с мигранти от Сенегал до Канарските острови в Испания, са изчезнали, съобщи в неделя групата за помощ на мигранти "Walking Borders".


Две лодки, едната с около 65 души, а другата с 50-60 души на борда, са изчезнали 15 дни, откакто са напуснали Сенегал, за да достигнат Испания, каза Хелена Малено от Walking Borders пред Ройтерс.

Трета лодка е напуснала Сенегал на 27 юни с около 200 души на борда.

Семействата на хората на борда не са получавали никакви вести от тях, откакто са заминали, каза Малено.

И трите лодки са тръгнали от Кафунтин в южната част на Сенегал, който се намира на около 1700 км от Тенерифе, един от Канарските острови.

"Семействата са много разтревожени. Има около 300 души от същия район на Сенегал. Те са заминали заради нестабилността в страната", казва Малено.

Канарските острови край бреговете на Западна Африка се превърнаха в основна дестинация за мигрантите, които се опитват да достигнат Испания, като много по-малък брой от тях също се опитват да прекосят Средиземно море до испанския континент. Лятото е най-натовареният период за опитите за пресичане.

Атлантическият миграционен маршрут, който е един от най-смъртоносните в света, обикновено се използва от мигранти от Субсахарска Африка. По данни на Международната организация по миграция към ООН през 2022 г. най-малко 559 души - включително 22 деца - са загинали при опити да достигнат Канарските острови./БГНЕС