300 състезатели от 32 страни на Купа Странджа

От 21 до 25 януари в София ще се проведе 71-то издание на Купа Странджа.

Около 300 състезатели от 32 страни при мъжете и жените се очакват на 71-то издание на най-стария международен боксов турнир в Европа Купа Странджа, обявиха организаторите днес. Надпреварата ще бъде подготовка за българския национален отбор за предстоящите ключови олимпийски квалификации в Лондон и Париж през март и май, на които родните състезатели ще се борят за квоти за Токио 2020, предаде репортер на БГНЕС.

Българските любители на аматьорския бокс ще могат да видят отборите на САЩ, Русия, Украйна, Панама, Казахстан, Индия, Бразилия и Ирландия в столичната зала София от 21 до 25 януари, като до полуфиналите входът ще бъде свободен, а за полуфиналите и финалите ще има вход 10 лева, а средствата ще бъдат дадени на най-добре представилия се български състезател и носителя на Купа Странджа. Организаторите очакват в първите дни да се провеждат по около 90 срещи на ден, което означава, че ще се провеждат по три сесии - от 11, 15 и 19 часа.

България ще бъде представена от най-силните си боксьори, като единствено Петър Белберов при най-тежките е под въпрос заради лека контузия и за неговото участие ще се реши в последния момент. Любопитно е завръщането на ринга на носителя на Купа Странджа за 2015 година Симеон Чамов, който бе извън бокса около две години. При жените Стойка Петрова пропуска турнира, тъй като все още не е с възобновени права, но ще участва в олимпийската квалификация в Лондон.

"В момента мъжкият национален отбор се подготвя на два фронта. Двамата ни най-опитни състезатели (б.р. Радослав Пантелеев и Даниел Асенов) са в Америка заедно със старши-треньора Жоел Арате на подготовка с домакините и италианския национален отбор. Чакаме ги да се приберат в събота и да се включат с останалите момчета от националния отбор за турнира. С другите момчета се готвим на Дианабад, тук в момента са и отборите на Бахрейн, Белгия, Хонконг. Тази седмица ни е за спаринг, всеки ден правим спаринги", коментира помощник-треньорът на мъжкия национален отбор Александър Александров на пресконференция в Пресклуб България днес.

"Турнир Странджа е част от подготовката за олимпийската квалификация в Лондон и следващата олимпийска квалификация в Париж. На турнира старши-треньорът и ние от треньорския щаб ще направим подбор кои момчета са най-подготвени и най-добри на този етап, за да участват на квалификационния турнир в Лондон", допълни той.

Европейската олимпийска квалификация в Лондон ще се проведе от 13 до 23 март, а от 13 до 24 май в Париж ще се проведе финална световна квалификация за Токио 2020.

На днешната пресконференция присъства и последният ни световен шампион в бокса Детелин Далаклиев, който сподели мнението си за изминалата година в българския бокс. "Бокс в България има от много години и винаги ще има. Имахме лек застой откъм медали от Световни първенства, но през миналата година спечелихме един медал, което не е малко, като гледаме в световен мащаб как расте бокса и колко по-трудно става, категориите също стават все по-малко. Мисля, че боксът се представи добре. Искам да пожелая на момчетата успех и да могат да вземат квоти за Олимпиадата. И не само това, защото една квота не означава абсолютно нищо. Когато се отиде на Олимпиада и се прибереш без медал, мисля, че е само едно разочарование. Трябва да отидеш и да постигнеш победи и да донесеш медал", заяви Далаклиев.

Купа Странджа е най-старият боксов турнир за аматьори в Европа, като първото издание на надпреварата е през 1950-та година на стадион Юнак в София. Тази година ще се проведе 71-то издание на турнира.

Състав на България за Купа Странджа:

Мъже:

52 кг. - Даниел Асенов

57 - Боян Асенов

63 - Кирил Русинов, Венсан Киркоров, Стилян Христов

69 - Иван Атанасов

75 - Симеон Чамов

81 - Благой Найденов, Кристиян Николов

91 - Радослав Пантелеев

91+ - Петър Белберов (под въпрос заради лека контузия)

Жени:

51 кг - Габриела Димитрова, Златислава Чуканова, Севда Асенова

57 - Станимира Петрова

60 - Деница Елисеева, Аслахан Мехмедова

69 - Мелис Йонузова. /БГНЕС