32% от мигрантите, опитващи се да влязат нелегално в България, са от Турция

В началото на месец септември има лек спад на мигрантския натиск спрямо август. Това каза служебният премиер Стефан Янев, след края на заседанието на Съвета по сигурността към МС, предаде репортер на БГНЕС.

По отношение на центровете за настаняване на мигранти Янев каза, че по-висок процент на запълняемост има в тези, които са към дирекция „Миграция“ на МВР.

„Този процент е от порядъка на 70-75 % в тези центрове и се дължи на факта, че обработката на документи, установяване на самоличността, необходимостта от провеждане на карантинни мероприятия, често пъти води до задържане на всяко лице, което е пресякло границата от порядъка на 1 месец и повече“, обясни Янев причината за високата запълняемост на тези центрове.

Служебният премиер посочи, че хората, получили статут на търсещи закрила и са настанени в центровете на Държавната агенция по бежанците, там заетостта е около 30+ %.

„Там има места, но докато хората стигнат от едното място до другото, има процедура, която отнема време“, добави той.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че показателите към 5.09 са четирикратно по-ниски в сравнение с тези от кризата през 2015 г., но в сравнение с 2020 г. има шесткратно по-високи такива, поради което полагат усилия за задържане на чужденци, които се опитват да преминат нелегално нашата граница дори при Турция, където има изградено предпазно съоръжение. Той каза, че е грешно схващането, че такива опити се правят само от афганистански граждани.

„Гражданите на Турция, които се опитват да преминат нашата граница са 32%. Граждани на Афганистан – 17%, на Ирак –10% и по-малък процент са сирийски граждани“, изнесе статистика Рашков за желаещите да преминат нелегално границата ни.

По думите му през тези дни се наблюдава лек спад в броя на мигрантите, които се опитват да влязат в нашата страна.

„На този етап не се налага да реализираме идеята да включим в дейността по охрана на граничните зони части на Министерството на отбраната. Това ще стане, ако се наложи. В близка перспектива няма данни това да се случи. Справяме се, тъй като сме ангажирали повече сили по границата, като сме командировали повече служители от различни служби на МВР“, обясни той и добави, че заради заловените мигранти до Ихтиман са ги мотивирали да усилят контрола във вътрешността на страната, като провеждат специализирани полицейски операции по главите пътища, специално магистрала „Тракия“.

Според него на това се дължи чувствителният спад на броя на чужденците, които се откриват по-късно из страната.

Той коментар още, че центровете за настаняване на мигранти са в сравнително добро състояние.

„Те не са надхвърлили своя капацитет към настоящия момент. Имаме готовност, ако се засили мигрантския натиск да открием и нови домове. Ремонтирали сме някои, които досега не са действали. Увеличаване драстично на броя на приетите в тези домове не се наблюдава“, заяви той. /БГНЕС